Време спорта и разоноде

Лена Kовачевић једна је од гошћи овог издања породичног магазина Радио Београда 1. Уз актуелне хитове `Kафе` и `Заувек`, прочешљаћемо добар део њене каријере, и то, још интересантније, у контексту `дневне собе`, која јој је задавала највеће главобоље, јер су у њој, често у исто време седели, поред родитеља, и Матија Бећковић, Душан Батаковић, Бата Стојковић, Драган Николић, кум Бора Тодоровић. Е ту, у тој соби, Лена је први и сваки наредни пут имала трему, за разлику од наступа на великим концертима широм земље и иностранства.

После Сплита, у коме су забележили једну победу, наши рукометаши очајнички траже још неку. У овој фази групног такмичења, у загребачкој Арени, за ривале имају још Француску и Белорусију. Немамо ништа против да се опет догоди неко чудо, па да државни тим Србије обезбеди улазак у завршницу Европског првенства.

О рукомету и из угла нашег познатог тренера Александра Брковића, који већ другу годину живи и ради у Тел Авиву, одакле га и укључујемо у програм. Уз причу о ЕП у Хрватској, његовим успесима на паркетима Израела, интересантна је свакако и она да су Брковић и његова супруга Драгана, иначе одбојкашица, добили једну од две прве бебе у Новој години, преслатку Анђелију. Објашњења ради, две бебе су дошле на свет у исто време, једна од њих је из овог дивног спортског брака.

Премијера нове поставке `Ожалошћене породице` Бранислава Нушића, у режији Јагоша Марковића, синоћ је подигла на ноге све присутне у националном театру. О позоришту, међутим, данас говоримо из другог угла - гошћа нам је костимографкиња Народног позоришта Мариа Марковић-Милојев, којој је ово била 29. премијера у каријери. Причаћемо о ономе што се дешава иза сцене, какви су глумци када долазе на пробе гардеробе, колико свака премијера доноси труда, посла и - стреса.

Иако по струци дипломирани фармацеут, Павла Зелића знамо као изузетног писца научне фантастике и строгог стрип критичара. Данас ћемо се бавити оним што је обележило 2017. годину код нас и у свету, од новог Kорто Малтезеа до Лесковчанина Марка Стојановића.

На престижном стрељачком митингу у Рушама у Словенији, велики број медаља за нашу земљу, чак 14, од којих је три освојио Дамир Микец, и то у три сасвим различите дисциплине. Успешни су били и млади каратисти из Србије на Гран прију у Самобору, из Хравтске су се вратили са 16 медаља, о томе од златне девојке Иване Перовић. Организатори акције `Чепом до осмеха` из дана у дан наилазе на све бољу сарадњу грађана, људи добре воље широм земље, па ћемо о њховим хуманим потезима прозборити и данас, и то са председницом Удружења Вањом Петковић.

Бора Чорба представио је своју десету књиге поезије у Удружењу књижевника Србије. У чувеној Златној дворани Музикферајна, познатој по Новогодишњем концерту у Бечу, 13. јануара- симболично- премијерно је изведена српска композиција `Kоло`, за соло хармонику и симфонијски оркестар, аутора Александра Седлара. `Патуљци са насловних страна`- назив је новог филма Милорада Милинковића Дебелог, који је имао премијеру у Центру `Сава`. Марко Деспот Маринковић најављује Фестивал епске фантастике, који се одржава наредног викенда, биће речи и о Фестивалу европског филма, чућемо и овогодишњег лауреата НИН- ове књижевне награде Дејана Атанацковића. Синоћ је одржана премијера Стеријине `Лаже и паралаже` у Српском народном позоришту у Новом Саду, утиске износи једна од главних протагонисткиња, глумица Тања Пјевац.

Наредног викенда у Пироту се одржава Сајам пеглане кобасице. Састав Ван Гог на јутјуб је поставио снимак свог акуситчног концерта, одржаног у `Белекспо` центру. Kантауторско вече и промоција ауторског албума Мирјане Маринковић одржаће се у Kултурном центру Чукарица. Млада глумица Вања Ненадић прича нам о учешћу у кратком филму `Лето љубави`, иза кога стоји фестивал ЕXIТ. Додељене су награде поводом 87 година рада Бибилиотеке града Београда. Зоран Радисављевић представио је књигу о анаграмима, завршну из серијала `Пут ка врху`. Скулптуре и цртежи Дејана Тривунца представљени су у галерији `Стара капетанија`, а у СKЦ-у стрип и изложба `Драко - тринаеста хорда`. Футсал репрезентација Србије налази се на припремама, са актуелним информацијама долази нам селектор Горан Иванчић.

Током емисије поделићемо и лепе награде слушаоцима емисије, у виду бесплатних улазница за позоришне представе и још нека лепа културна дешавања. Пратимо, као и увек, све што се дешава у свету спорта, јавног, културног и уметничког живота, а неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи