Нели Блај

„Ова болница је као замка за пацове. То је једно прљаво, страховито одвратно место у које се врло лако улази, али одакле се веома тешко излази. Оно што сам тамо видела надмашило је моја очекивања. Лекари су брутални, несавесни, груби и агресивни. Бију ментално оболеле људе, гуше их јастуцима, малтретирају их на све могуће начине… Храна је хладна, покварена, ужегла… Многи људи овде су сасвим нормални. То је јасно као дан. Лече их као да су највећи лудаци, трпају им лекове од којих се претварају у биљке. Многе жене овде су стрпали мужеви који су нашли другу жену, па су ове хтели да се реше. Да овде доспете довољно је да онај који хоће овде да вас смести има сведока који ће потврдити да сте хтели да се убијете иако то није истина. Неки људи су овде завршили само зато што су странци и причају језиком неке друге земље, али пошто их нико не разуме, стрпали су их у лудницу. Провела сам овде десет дана, на лековима, доста је било!" - написала је америчка новинарка Нели Блај у једном од својих текстова који су 1887. године објављени у Пулицеровом листу "New York World" као серија новинских извештаја о њеном десетодневном боравку у психијатријском Азилу за жене на острву Блеквел. Након обелодањивања истине о поступању са ментално оболелим особама, њиховом лечењу и манипулацијама са здравима, овај тајни новинарски задатак сврстао је Нели Блај међу пионире истраживачког новинарства.

Као дописник из Мексика, Нели Блај је за собом већ имала серију критичких чланака о диктатури мексичког председника Порфирија Дијаза и о стању људских права. Бавила се положајем жена и, под другим именом, истраживала како са њима поступају послодавци; а под својим именом 1889. године упустила се у обарање имагинарног рекорда Филеаса Фога из Верновог романа "Пут око света за 80 дана" и свет обишла за 72 дана.

Све што је као новинар урадила у Мексику, на острву Блеквел и путујући око света Нели Блај је објавила у књигама - "Шест месеци у Мексику", "Десет дана у лудници" и "Око света за 72 дана". Када се повукла из новинарства, постала је директор фабрике за производњу канти за млеко, цеви, танкова и емајлираног посуђа "Ајрон клед". Малверзације запослених фабрику су довеле до стечаја, али пре него што је до тога дошло Нели Блај уписала се и у регистар изумитеља побољшаних верзија канистера за млеко и канти за ђубре.

Рођена је као Елизабета Џејн Кокран, али историја новинарства памти је по псеудониму Нели Блај. Она је наша данашња гошћа из прошлости.

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво