У средишту пажње

Колико користимо геотермалне изворе за производњу енергије? Шта показују истраживања- које локације су најинтересантније инвеститорима?

Србија у наредне две године може да рачуна на велика улагања у геотермалне изворе за грејање, производњу струје. Стручњаци са Рударско-геолошког факултета уз подршку Покрајинске владе и Владе Србије, са колегама из Мађарске и Француске развијају два пројекта која треба да привуку инвеститоре. Пројекат "Дарлинг" део је међународног истраживања у које је укључено 11 земаља дунавске регије. Аутори пројекта истичу да ће резултати тог пројекта бити директно доступни представницима општина и свим заинтересованим будућим инвеститорима, као и корисницима топлотне енергије из геотермалних ресурса.

Пројекат који се ради са Французима треба да покаже пет најперспективнијих локација коришћења геотермалне енергије за производњу струје. До сада су установљене три потенцијалне локације - општина Кикинда, територије Сомбора и Сремске Митровице.

Анализе показују огроман геотермални потенцијал температура - и до 150 степени. Према истраживањима, улагања се исплате за око седам-осам година.

Колики је значај актуелних пројеката? Какве су могућности коришћења других геотермалних ресурса и колико их има у Србији?

Гости емисије У средишту пажње су: др Ана Вранеш, руководилац Центра за обновљиве водне енергетске ресурсе Рударско - геолошког факултета у Београду , Драган Будошан, помоћник покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај у сектору  за минералне сировине из Новог Сада и професор Драгоман Рабреновић, директор Геолошког завода Србије.

Уредник и водитељ : Оливера Симић Милошевић.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи