Новинарење

Ново поглавље у традиционално пријатељским и садржајним односима Србије и Јапана и то у овој 136. години од успостављања српско-јапанских дипломатских односа које је иницирао српски краљ Милан Обреновић, а прихватио јапански цар Мејиђију. Историја бележи да је један од најпознатијих лидера 20. века председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосип Броз Тито 1968. године посетио Јапан и да је у том периоду Југославија била на другом месту у свету, иза Јапана, по стопи раста друштвеног бруто производа.

Данас 50 година после Титове посете, а 30 после посете јапанског премијера Накасонеа Београду, данас у званичну и пријатељску посету Србији , многи тврде историјску, долази премијер Јапана Шинзо Абе на челу политичко-привредне делегације. Домаћин је председник Србије Александар Вучић.

Јапан је уставна монархија ... Цар именује премијера... Премијер Шинзо Абе познат је по специфичној економској политици названој Абеномикс а три симбола Јапана су: планина Фуџи, трешњин цвет (сакура) и брзи воз шин-кан-сен.

Саговорник Новинарења је Живадин Јовановић некадашњи шеф дипломатије некадашње Савезне Републике Југославије.

Домаћу штампу прелистава Владимир Џудовић, новинар редакције за културу Радио Београда 1.

Аутор и водитељ је Зорана Бокан.

број коментара 0 пошаљи коментар
Новинарење Новинарење

Аутор:
Спољнополитичка редакција Радио Београда 1

Емисија Новинарење даје кратак преглед најважнијих тема у водећим светским, регионалним и српским листовима, радио и ТВ кућама, као и интернет порталима. [ детаљније ]