Гости из прошлости

Ко је икада пожелео макар аплаузом да дâ одушка свом одушевљењу на неком концерту уметничке музике током извођења неке композиције, усред ставова, са жалом се сетио времена када је то било не само могуће, не само приватљиво, већ уобичајено. А могло се и више од аплауза. Омиљеном уметнику се скандирало, даме су вриштале и падале у несвест од узбуђења, скакале са својих места и отимале се за покидане клавирске жице, које би касније носиле као наруквице.

Омиљен толико да се прамење његове косе носило у медаљонима око врата, а његов лик на брошевима и камејама, обожаван до те мере да се талог из његових шољица кафе држао у посебним бочицама, а опушци се скупљали као драгоценост, вољен толико да је на концертима засипан цвећем, марамицама и рукавицама, био је само један - мађарски пијаниста и композитор Франц Лист.

Масовна хистерија публике први пут се догодила на концерту Франца Листа у Берлину 1841. године, и наставила се наредних година широм Европе, највише у Паризу на серији његових наступа 1844. Листово музицирање публику је доводило до екстазе, за коју је немачки песник, Хајнрих Хајне, у једном свом фељтону о париској музичкој сезони, сковао термин - листоманија. "Од мене се не могу очекивати веселе похвале на рачун човека кога овдашњи свет, а нарочито друштво хистеричних дама, прославља са лудим ентузијазмом... Говорим о Францу Листу, генијалном пијанисти, чије свирање ми се на моменте чини као мелодична агонија света пуног визија. Да, геније је поново овде и даје концерте који стоје на магичној граници са чудесним. Како је уопште дошло до стварања овог феномена? Решење овог питања спада пре у област патологије, а не естетике. Лекар специјалиста за женске болести, кога сам питао да објасни Листову магију, чудно се насмејао и почео да помиње магнетизам, галванизам и електрицитет који се ствара у салама пуним људи, заразну моћ екстазе, и привлачну силу саме музике, те спиритуалне болести овог доба, која вибрира скоро у свима нама - овај феномен ми се никада није толико јасно приказао и на тако застрашујућ начин него на Листовом концерту."

Листоманија 19. века, иако именом наликује на век касније насталу битлманију, сматрала се озбиљном бољком јер је сама реч манија мање обухватала помодност и масовност, а више се сматрала истинским заразним здравственим стањем од којег су неки критичари чак покушавали да заштите публику. Отуд јој је дато још једно име - Листова грозница. Помама за Листом јесте била масовна, али према писању једних минхенских новина из 1843. године, ипак је било и незаражених: "Листова грозница, зараза која се шири у сваком граду који овај уметник посећује, и од које вас не може заштитити ни годиште ни мудрост, чини се да се овде појављује само спорадично, а случајеви Листове грознице који се често појављују у северним престоницама, не треба да плаше наше грађане који су јаке конституције."

Уредник емисије - Мирјана Блажић.

 

 

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво