У средишту пажње

У 2018. години циљ Владе остаје дигитализација. Како да унапредимо дигитално пословање? Хоће ли Србија искористити шансу у развоју дигиталне економије?

Премијерка Ана Брнабић оценила је крајем прошле године да је дигитализација један од основних приоритета њене владе и да у њој види шансу за бржи економски раст и развој друштва. "Имамо данас ИТ индустрију која расте брже него било која индустрија- по стопи од 10 одсто годишње, а сама производња софтвера расте по стопи од 20 процената. Економски развој заснован на иновацијама ће Србију придружити модерним државама"- истакла је премијерка.

Помаци у тој области су видљиви. До сада је више милиона докумената пренето у електронски облик, до улагања у инфраструктуру и план да интернет стигне у сваку кућу у Србији, убрзаног прилагодјавања закона до покретања инкубатора и акцелератора за startup компаније.

Стручњаци ипак скрећу пажњу да је грађанима Србије понекад тешко да разумеју које су све добре стране које доноси дигитализација и да постоји страх и неверица ка дигитализацији нашег свакодневног живота

Један од главних страхова је да ће се кроз дигитализацију и аутоматизацију изгубити много радних места, односно да ће се многи послови и процеси аутоматизовати.

Има ли основа за такве сумње? Колико привредници у Србији препознају предности дигиталног пословања и колико га примењују?  Да ли економија заснована на дигитализацији штеди време и новац? Колико је дигитално пословање заживело у привреди  Србије? На шта се односи осам пакета мера које је Налед разрадио а Влада прихватила и уврстила у акциони план за развој е-управе у овој години?

Гости емисије су: Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије , Драгана Илић из Наледа а путем телефона саговорник емисије У средишту пажње је и Бранислав Вујовић, стручњак за дигиталну економију.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво