Време спорта и разоноде

Женски одбојкашки клуб Железничар из Лајковца имао је најуспешнију сезону од оснивања. У години за нама освојиле су Балкански куп , обезбедиле пласман у финале Купа Србије, а сигурно ће активно учествовати и у борби за шампионску титулу. У госте нам долази шеф стучног штаба популарних `дизелки`, знано и признато име у свету одбојке, тренер Светлана Илић.

После успешне играчке каријере, Илићева је направила каријеру за респект и у тренерској струци, оставивши трага у Европи и свету, радом са Волером из Цириха и Динамом из Москве.Tоком разговора, чућемо шта о сезони за незаборав мисли и једна од играчица Жеље, Јелена Станимировић. 

Ривалке ОК Железничар у финалу најмасовнијег купа биће играчице Црвене звезде, које тренутно имају две једине репрезентативке из нашег лигашког такмичења. Једна од њих била је иситинско откриће сезоне, Бојана Миленковић. Сусрет будућих ривалки у нашем студију биће `финале пре финала`.

Мирослав Ранђеловић ради за касом у дисконту једног трговинског предузећа, али је овај момак из околине Књажевца пажњу на себе скренуо несвакидашњим рекордима у свету `краљице спортова`. Иако је, према сопственом признању, атлетичар- аматер, то га није спречило да узме учешће на бројним међунардним тркма, од којих је свакако најинтересантнија она у Чешким Буђејовицама, где је 42 километра трчао у круговима једне подземне гараже. До данас је истрчао 104 маратона, 46 полумаратона и 18 ултрамаратона.

Државни првак у стреличарству Марија Љубинковић, одскора чланица СК Панчево, чак 15 пута обарала је националне рекорде у овом спорту, и то - углавном своје.

Требало би да 19. јануара буде саставни део Светског купа у Француској, испунила је и норму за Светско првенство које се одржава у Сједињеним Америчким Државама.

Неда Николић је фантастично надарена девојка из Ковина, којој је тек 19 година, али већ с успехом свира фрулу, флауту, саксофон, кавал и гајде. Подједнако су јој драги етно и џез мотиви, којима се представљала у више европских градова. Потпуно реално, од ње очекујемо да нам Бадњи дан увелича музицирањем на својим чаробним фрулицама, у студију Радио Београда 1.

Џез музичар Угљеша Новаковић спада у категорију `младих лавова` домаће џез сцене, један је од оних који `растргну` кад се појаве на позорници. Жар који носи у себи, квалитет интерпретације и албум који ће се појавити за неки дан- гаранција су да ћемо о Угљеши често слушати у години у коју смо закорачили.

Марија Вученовић, вишеструка првакиња Србије у бацању копља, завршила је студије у Сједињеним Америчким Државама, где се такође активно бавила спортом и постизала солидне резултате. Недавно се, мимо очекивања, вратила у Србију, без које - како каже- не може и свој вољени атлетски клуб  Срем из Сремске Митровице.

Атлетичарка Оливера Јевтић и ове године била је неприкосновена на Новогодишњој трци у Дубровнику. Чућемо и нашу најуспешнију друмску бициклисткињу Јелену Ерић. Млада Краљевчанка искористила је новогодишње празнике да предахне уз фамилију, већ данас креће у нове акције, нова путовања и успехе. Млада Јована Лепосавић, голман женског фудбалског клуба Црвена звезда, ушла је на листу оних који су начинили најплеменитији подвиг године. Етно удружење `Цар Лазар` из Крушевца имало је дивну акцију- по пар чарапа за свако новорођено дете, као симбол да су `мали Чарапани`.

Прва балетска премијера у Народном позоришту је `Евгеније Оњегин`, о томе- једна од протагонисткиња Татјана Татић. Новоустановљено признање `Алек Марјано`, за најбољу сатиричну песму на српском језику, припало је Миљурку Вукадиновићу. Нови роман `Последња станица Британија` представио је наш познати писац Горан Гоцић. Композитору Војкану Борисављевићу додељено је признање `Дарко Краљић`, за домен популарне музике. Група С.А.Р.С. објавила је нови сингл `Живим на Балкану`, о коме нам прича фронтмен овог састава Жарко Ковачевић. Уочи радосног празника, наши репортери посетиће Божићни сајам књига и Божићно сеоце, присуствовати паљењу бадњака испред Мале цркве Храма Светог Саве, чућемо и како се овај свечани чин обавља у Косовској Митровици и Републици Српској.

Награда `Мали печат` Графичког колектива додељена је Габријели Булатовић. Млада  глумица Јована Гавриловић добитница је награде фондације `Ружица Сокић`, за глумачко остварење и допринос култури. О мултимедијалној представи `Тело, слика, простор`, у извођењу студената одсека за глуму Факултета уметности у Звечану, прича нам Вера Обрадовић, која је била задужена за концепцију, режију и кореографију. Глумица Нела Михаиловић најављује нову `Ожалошћену породицу`, вечног Нушића који је увек у моди. У Београду је праизведена још 1934.године,а сада, ево је- у режији Јагоша Марковића.

Данас у Лими стартује 40. Дакар рели, међу учесницима је и наш Габор Сагмајстер. О томе, у студију Радио Београда 1, разговарамо са експертом за ова питања Ђорђем Ђенићем.

На репертоару Београдског драмског позоришта 17. јануара ће се први пут наћи `Случај Рупа`, по мотивима Ежена Јонеска, о томе нам прича глумица Јелисавета Караџић, којој је то мастер пројекат, као и њеном колеги Стефану Радоњићу. Јубиларни `Златни Пјер` припао је други пут Југославу Влаховићу. У току је конкурс `Раде Јовановић`, Београдског афористичарског круга, чији председник Слободан Симић говори на ту тему. Нова серија изложби у Културном центру Београда отвара се 12. јануара, говоримо и о новом остварењу хит ауторке Јелице Грегановић `Зовем се мама 2`. Неће, дабоме, изостати ни предлог јеловника за Божић, о томе брине витез кулинарства и академик гастрономије Милијан Стојанић.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара