Новости дана

Нови удар на високу и ситну корупцију у Србији од 1. марта - најављује министарка Нела Кубуровић. Тада наиме почиње примена новог Закона о борби против организованог криминала, корупције и тероризма. У четири регионална одељења на челу са београдским центром, и формално ће почети са радом специјализовани тужиоци и финансијски форензичари. Они ће заједно учествовати у кривичном гоњењу окривљених за финансијски криминал и корупцију, док ће се у нарочито компликованим случајевима формирати "ударне групе" сачињене од свих актера потребних за ефикасан кривични прогон.Тужилаштво за организовани криминал, које је на челу нове организационе мреже процесуираће кривична дела "високе корупције", у којима имовинска вредност прелази 200 милиона динара.

У години за нама страни инвеститори су у производне погоне у нашој земљи, као и у српске хартије од вредности, уложили око 2 милијарде евра. Поузданих података о томе колика су била улагања домаћих инвеститора не постоје, али се економисти и привредници слажу да је потребно повећати удео домаћих инвестиција, што би додатно убрзало привредни раст. Да би више улагале, домаћим компанијама потребне су пореске и царинске олакшице као и стабилан курс, док економисти упозоравају да су инвестициони капацитети јавних предузећа у Србији недовољно искоришћени.

Фотографије жене из Техерана која је скинула хиџаб током антивладиних протеста у Ирану постала је симбол отпора, а подељена је више од 15 хиљада пута на друштвеним мрежама. Како преноси "Индепендент", она је окарактерисана као херој, чијој се храбрости треба дивити. На снимку се види жена која током антивладиних протеста у Техерану  у тишини маше белом заставом . У поменутим  демонстрацијама је  до сада погинуло више од 20 људи, а ухапшено је неколико стотина људи. Како "Индепендент" наводи, полиција у Техерану је саопштила да више неће хапсити жене које не поштују кодекс облачења.

На нишкој Дечјој клиници, од компликација насталих присуством вирусом малих богиња преминуо је двогодишњи дечак из Ниша. То је други смртни случај у Србији у протеклих 10 дана. Дечак је десетак дана био на апаратима за дисање, али и поред великих напора лекара није успео да победи морбиле које су оштетиле  плућа и срце. Крајем децембра од компликација изазваних морбилама на Инфективној клиници у Београду  је преминуо тридесетогодишњи  Београђанин.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Ирена Јеловац.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво