Таласање - Шетња

Они седе леђима окренути столу и држе се правила „ Ћутање је злато“. Ко проговори плаћа цех у кафани. Они су Друштво баксуза, угурсуза и намћора „ Добра нарав“ у Крушевцу. Више хиљада Крушевљана, чланова тог специфичног удружења, добре су нарави. Зато што се баве хуманитарним радом и прикупљају новац за сиромашне ђаке из свог града и околине. Од пара које скупе они школарцима купују одећу како би били лепи за Врбицу.

Тако су радили и њихови претходници још од давне 1929. године када су угледни трговци, занатлије и кафеџије из Крушевца основали на Светог Тому Друштво „Добра нарав ". По узору на „Коло српских сестара" желели су да направе друштво које ће чинити добра дела и помагати сиромашне ђаке. Пошто су тврдили да су баксузи и намћори одлучили су да им слава буде Девети торник по Божићу јер је то, по веровању, најбаксузнији дан у години, а сваке године обезбеђивали су одећу за 13 ђака јер се верује да је 13 баксузан број.

Од 1945 до 1987 године то Друштво је било прећутно забрањено. Није се бавило хуманитарним радом, јер у комунизму није било пожељно истицати да има сиромаштва. Пре 30 година наследници старих добротвора су обновили традицију и строго поштују прописана правила баксуза, угурсуза и намћора. Која су то правила, нашој колегиници Наташи Аћимовић открили су председник Друштва „ Добра нарав " Звонко Рајковић и члан Управног одбора Ненад Брадић.

Уредник и водитељ Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво