Код два бела голуба

Емисија говори о пољском научнику Лудвику Хиршфелду (1884-1954) о коме се код нас релативно мало зна. Као врсни имунолог, бактериолог и сероантрополог добио је велики број признања, укључујући и почасне докторате у Прагу 1950, и Цириху 1951. године. Објавио је око 400 радова из различитих медицинских области, два пута је номинован за Нобелову награду, био је шеф бактериолошког одељења Војне болнице у Београду и учествовао у изградњи Војног серовакциналног завода наше престонице.

Нису заборављени ни његови курсеви српским лекарима и медицинарима из епидемиологије у Ваљеву, а потом из бактериологије у Солуну. Нарочито се памти да је као активни учесник Великог рата, на Солунском фронту, уз редован посао главног бактериолога српске војске, остао веран и науци. Резултат су сероантрополошка истраживања крвних група и откриће новог соја изазивача паратифуса Ц.

Емисија говори о животу, научном раду, али и о хуманости, пожртвовању и лекарској етици доктора Лудвика Хиршфелда. Са српском војском током Великог рата он је провео најтеже тренутке у Ваљевској болници и на Солунском фронту 1915. и 1916. године. Уз наше официре и војнике прошао је голготу Албаније, лечећи рањене и оболеле од тифуса и маларије, претпостављајући живот српског ратника властитом животу.

Аутор емисије: Александра Јагодић.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво