Код два бела голуба

У емисији ће бити речи о почецима систематског школовања женске деце и о првим институцијама у којима су могле да се образују жене. О овој теми, о томе како је изгледала Србија почетком 19. века, о патријархалном моралу који није са претераним симпатијама гледао на образовање жена, о свему томе у емисији говори професор доктор Љубинка Трговчевић. Она ће говорити и о првим образованим Српкињама, али и о људима као што су Доситеј Обрадовић и Јован Стерија Поповић, који су се годинама залагали за образовање и мушке и женске деце.

У једном од првих школских закона Кнежевине Србије из 1844. године помиње се школовање девојчица, али се за њих предвиђају посебне школе, а уколико их нема, оне се нису могле школовати заједно са дечацима после навршене десете године. Прва школа за женску децу почела је са радом 1845. године у Параћину, пре доношења званичних прописа, а годину дана потом и у Београду.

Виша женска школа у Београду основана је 1863. године. Она је, осим општег образовања, имала задатак да припреми младе учитељице за рад у женским основним школама. Знање су им преносиле неке од првих високообразованих жена у Србији.

У емисији се прати процес увођења институционалног образовања жена у Србији, а говори се и о проблемима који су током тог процеса настајали и о начинима како су ти проблеми решавани.

Аутор емисије: Бранка Селаковић Милошевић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара