У средишту пажње

Шта су професионална обољења? Како их препознати и доказати да су наступила као последица одређених професионалних ризика?

На листи професионалних обољења у Србији налази се 56 болести. У току је израда нове листе професионалних обољења, која ће јасно одредити због којих болести радник убудуће може да рачуна на повластице у лечењу и пензионисању. Специјалисти медицине рада, међутим, упозоравају да је подједнако важно инсистирати да лекари пријављују случаје професионалних обољења. Залажу се за усвајање тзв. полуотворене листе - да се јасно дефинише која су обољења професионална, али и да се доктору остави могућност да још неке болести таквим прогласи, ако успе да докаже да је обољење наступило као последица професионалних ризика.

Стриктно дефинисање списка професионалних обољења важно је како би се уочиле и спречиле злоупотребе.

Колико пацијенти пријављују да болују од професионалне болести и какво право се остварује са дијагнозом да је болест последица лоших и тешких услова рада?

Гости здравствене трибине емисије У средишту пажње су: проф. др Александар Миловановић, директор Института за медицину рада Србије "Др Драгомир Карајовић" и др Бранка Шуштран, начелник Клинике за професионалне болести.

Бројеви телефона за укључења слушалаца су : (011) 322 5099 и (011) 322 5299.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво