У средишту пажње

Какве су опасности и последице од неконтролисане употребе пиротехничких средстава? Да ли ће пооштравање казни смањити ризике са којима се грађани суочавају посебно у време празника? Шта све спада у ремећење јавног реда и мира и какве су санкције?

Ко ремети јавни ред и мир паљењем и бацањем петарди, топовских удара или других пиротехничких средстава, мораће убудуће да плати и до пет пута већу казну- од 50.000 до 100.000 динара, а одговорност за малолетнике испод 14 година сносиће родитељи, старатељи или усвојитељи.

То су најбитније новине Измена закона о јавном реду и миру, чије се усвајање очекује у Скупштини. Дакле новогодишња пиротехничка еуфорија могла би многе папрено да кошта да би коначно изостале тешке повреде малишана услед коришћења петарди, топовских удара, ватромета или других опасих направа. У МУП-у обећавају да ће коначно стати на пут шенлучењу и подсећају да већ месецима спроводе у основним школама пројекат "Петарде нису играчке" у оквиру којег ученике едукују и упознају о свим последицама коришћења пиротехничких средстава.

Међутим, осим оштрог кажњавања употребе, многи постављају и питање - зашто је трговина овим направам уопште могућа и зашто се не забрани увоз, производња и продаја пиротехничких средстава? Колико водимо рачуна о својој и туђој безбедности?

Гости емисије У средишту пажње су: Иван Цвијановић, шеф одсека за праћење и одржавање јавног реда и мира у управи полиције полицијске управе за град Београд, Дарко Дујовић, шеф подручно организационе јединице комуналне полиције града Београда и др Горан Мандић, ванредни професор Факултета безбедности Универзитета у Београду.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара