Којекуда

Средња Пољопривредна школа у Ваљеву основана је Указом Њ.В. краља Александра I Карађорђевића од 25.новембра 1921 године. свечано је отворена октобра 1923, када су почела предавања. Све ово се догодило због убрзаног привредног развоја у другој половини деветнаестог века.

Тако је у кругу данашње Пољопривредне школе у то време основан је расадник, а првих година XX века прераста у Окружну пољопривредну станицу - претечу данашње Пољопривредне школе. Школа је имала задатак да пружи основна знања из области пољопривреде, а први ученици су били синови имућних сељака из целог округа.

Од 2009. године школа мења назив у Пољопривредна школа са домом ученика „Ваљево", јер је у оквиру школе почео са радом ученички дом.

Дугогодишњи рад школе је признат и награђен: Орден заслуга за народ са сребрним зрацима, Септембарска награда града Ваљева...Орден Светог Саве другог степена и Светосавска награда за посебан допринос образовању и васпитању.

Данас је Пољопривредна школа у Ваљеву велики комплекс са прекрасним парком који окружује више зграда. Наравно све то је праћено великим огледним имањем где се узгајају најразличитије културе, а њихов богат сточарски фонд располаже са свим врстама домаћих животиња.

Било је већ вече, када смо стигле у Пољопривредну школу у Ваљеву. Добро постављено спољно осветљење омогућило нам је да видимо бар део парка, језерце са дрвеним мостићем и лабудовима. Утишана граја ђака чула се из ученичког дома у којем живи више од сто ђака, а у лепо сређеној школској трпезарији дочекали су нас домаћини, са, разуме се, послужењем и добрим чајем, све, наравно спремљено у кухињи школе.

Причу забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи