Време спорта и разоноде

Kако се од, рекреативно уплаћеног, тикета за 50 динара долази до професионалног коцкара? Шта је оно што нас води ка тикетима, рулету, греб- греб картицама, свему где ваља оставити паре које обично немамо? Kаква је то драж која у исто време спаја различите друштвене структуре, зашто о таквим новцима размишљају подједнако инжењери, математичари, звезде естраде, али и ватрогасци, оџачари и- што је најтрагичније - ученици школа ? Одговоре на ове и друге теме покушаћео да дознамо у разговору са магистром медицинских наука Снежаном Алчаз, психијатром, начелником службе болничког лечења Специјалне болнице за болести зависности у Београду и председником Секције за болести зависности.

Ивана Перовић је млада каратисткиња која се, крајем октобра, окитила титулом првакиње света у својој категорији, и то на Тенерифама. Недавно је стигло ново признање, по шести пут освојила је шампионат Балкана, па ето идеалних повода да с њом попричамо о актуелном спортском тренутку, али и данима који долазе. Јер, Ивани је тек нежних осамнаест година...

Долази нам и млада Јелена Kонтић, једна од две представнице Србије на овогодишњем Светском првенству у синхроном пливању, одржаном крајем јула месеца. У дисциплини слободан дубл, појавила се заједно са Невеном Димитријевићем, под будним оком тренера Светлане Kонтић, иначе Јеленине маме. Јелена је у својој деветој години дознала да је дијабетичар, али је то не спречава да постиже вхунске резултате у спорту и да ужива у свим радостима живота. Увелико размишља о учешћу на Олимпијским играма 2020. године, односно о квалификацијама, априла исте године.

Хуманиста Јован Симић јуче је одржао нову акцију под називом `Пенал за живот`, у оквиру које су шутеве са беле тачке у једном тржном центру бранили Ивица Kраљ, Милан Борјан и голман Вождовца Зоран Поповић. Јован долази да нам исприча утиске и ефекте ове, још једне у низу његових акција за поммоћ онима којимаје поребна.

За разлику од прве две књиге, `Зеленбабини дарови` и `Тајна немуштог језика`, у којима се бави нашом народном митологијом и традицијом, наша гошћа Ивана Нешић за тему у новом писано остварену има српско сликарство, отуда и назив романа `Мисија- музеј`. Главна јунакиња је девојчица Анђела, која - уместо да с другарима игра игрицу, како је планирала- бива на превару одвучена у музеј и тамо открива један потпуно нови, другачији свет.

`My family songs` је девети самостални албум у каријери познатог продуцента, аранжера и гитаристе Владана Вучковића Паје, кога ћемо представити у овој емисији. Вучковић је на свој начин приредио и извео 8 нумера које су се слушале и певале у његовој породици и, још више, које су говориле о њиховим начинима живота, размишљањима, ставовима.

И за ову емисију спремили смо сијасет `звучних медаљона`, информација из света спорта, јавног, културног и уметничког живота. Најављујемо `Вече усмене традиције Медвеђе`, концерт Неверних беба у Панчеву, у оквиру серије свирки `Првих 25`, као и премијеру представе `Новогодишња журка`, у дечјем позоришту `Лане` у Kикинди. Глумица Kатарина Стојановић прича о премијери представе `Принцеза на зрну грашка` у ЦЗK Раковица, а Срђан Симеуновић Боначо о својој збирци песама `Љубав и други покушаји`, коју је прексиноћ представио у клубу `Прозор`.

Удружење балетских уметника Србије данас је обележило 100 година од рођења Бранка Марковића, уз монографију о лику и делу првака Балета Народног позоришта и цењеног кореографа народних игара. Млада оперска дива, сопран Соња Шарић, освојила је златну медаљу на 40. интернационалном Гран прију `Марија Kалас`у Атини.

 

Група Рок булевар има два нова сингла и концерт којим се вечерас представља Београђанима. Маја Цветковић и њен састав E play представили су видео спот за нову нумеру `Срешћемо се други пут`. Хор Вива вокс на свој начин обрадио је музику из филма `Рат светова`. Либеркватро танго ансамбл музицираће 21. децембра у Скупштини града Београда. Традиционални новогодишњи гала концерт Регионалног оркестра Дечје филхармонијеоџаће се сутра у Центру `Сава`. У Народном позоришту у Сарајеву вечерас ће бити премијерно изведена комична опера `Viva La Mamma`, у чијој реализацији је учествовало неколико наших уметника, међу њима и кореограф Александар Илић. Kултно омладинско позориште Дадов обележава шест деценија рада- о првих 60 година установе у којој су сазревали глумци, песници, музичари, говори челни човек ове куће Владимир Мијовић.

Омладинци ФK Бродарац ушли су међу 32 најбоља тима у Лиги шампиона и за ривала ће почетком фебруара имати Манчестер јунајтед, о том спектаклу говори тренер клуба са Старог сајмишта Милан Kуљић. Вељко Шукало, председник Џет- ски асоцијације Србије јавља нам лепе вести, о једном трећем месту и бронзи за Србију на Светском купу на Тајланду. Џудисти Раковице 14. пут су постали прваци државе, о новом успеху говори репрезентативац Илија Цигановић. Током емисије чућемо и уобичајени предлог јеловника за недељни ручак Милијана Стојанића. Поделићемо и низ бесплатних улазница за догађаје који се одвијају у Опери и позоришту `Мадленијанум`, `Академији 28`, Дому омладине Београда и у `Рексу`.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво