У средишту пажње

Српска традиционална народна игра коло уписана је на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Шта симболизује ова веома распрострањена игра у играчкој пракси Србије?  Колики је значај уписа на репрезентативну листу и шта осим Породичне славе и кола још можемо да понудимо?

У образложењу одлуке, на сајту Унеска, наводи се да коло има важну интегративну друштвену функцију, негује колективни идентитет на различитим нивоима у заједници , представља симбол националног јединства и носи обележје идентитета локалних и регионалних заједница. Упис елемената на Унескову листу значи и да ће овај део нематеријалног културног наслеђа постати међународно видљивији и препознатљивији.

Први елемент из Србије, уписан на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа је Породична слава, а у процедури усвајања за 2018. годину налази се предлог за упис елемената Певање уз гусле.

Који критеријуми морају да се испуне на изради номинацијских досијеа? Како се богато нематеријално културно наслеђе, преношено са генерације на генерацију - одржава и колико опстаје у времену модерних технологија? Колико познајемо народно стваралаштво Србије? Колики је значај светског признања неговања културне баштине за национални идентитет и традицију?

Гости емисије У средишту пажње су: др Биљана Ђорђевић, археолог из Народног музеја, члан Националног комитета за нематеријално културно наслеђе, Весна Душковић из Центра за нематеријално културно наслеђе Етнографског музеја у Београду и Владимир Декић, директор ансамбла "Коло".

Уредник и водитељ емисије је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво