Време спорта и разоноде

Женска рукометна репрезентација Србије, без пораза, пласирала се у осмину финала Светског првенства у Немачкој. Сутра од 17.30 часова, у борби за четвртфинале, наше девојке играће са селекцијом Црне Горе, у Магдебургу. Гошћа у студију нам је стандардна чланица државног тима Анђела Јањушевић, која је због повреде морала да пропусти ово значајно такмичење.

Из света одбојке - долази нам Ана Бјелица, такође чланица државног тима. У потрази за наредним интернационалним ангажманом, потписала је тзв. `уговор на реч`. Браниће боје своје Црвене звезде, с којом тренира већ неко време. Ако се појави добра понуда из Европе, истог часа има слободу одласка. Дотле, сигурно ће несумњиво много значити младим саиграчицама, које однедавно с клупе предводи Александар Владисављев.

Сва је прилика да би 2018. година могла бити једна од значајнијих за српски фудбал. Црвена звезда и Партизан играће утакице Лиге Европе и на пролеће / жреб је у понедељак / , док ће државни тим узети учешће на Светском првенству у Русији. Са нама ће данас бити Слободан Маровић, који је својевремено с црвено-белима имао лепих европскх дана- разговараћемо о  овим такмичењима  и реалним шансама наших клубова, односно репрезентације.

Друштво ће нам правити и Предраг Неша Ненадић, дуго година успешни привредник, некакадашњи фудбалер и председник фудбалског клуба Херој из Јајинаца. Ненадић нам представља књигу- путопис коју је објавио под именом `Чудо у Сајгону`. У време најтежих међународних санкција светских моћника, Херој је фудбалом спојио нашу земљу са Азијом и тако су настали ови записи за путешествија по Вијетнаму, Тајланду и Бурми. Ненадић је, иначе, врло успешан, нутрициониста, аутор више десетина стручних радова из ове области, укључујући и исхрану спортиста.

Паратеквондо репрезентација Србије још једном је , у најпозитивнијем смислу, узбудила и  обрадовала Србију. На управо завршеном Европском првенству у Софији, наше девојке и момци узели су 12 медаља и још неколико пехара и трофеја. Са нама ће бити такмичарка Данијела Јовановића, трећепласирана у Европи и свету, затим тренер Бојан Тодоровић, као и Тања Тошић из Спортског савеза Београда.

Милош Сакић, још један гост овог породичног радио магазина, рођен је у Карловцу, али су га животни путеви одвели у Смедеревску Паланку, у којој живи. Ради у Сектору за ванредн ситуације МУП-а Републике Србије, но овога пута нећемо о томе, већ о његове четири збирке песама, од којих се последња, под називом `Илуминације`, управо представља широм Србије љубитељима лепе речи. Пред нама је и Сакићево књижевно вече у Кући Ђуре Јакшића, у Скадарлији.

Александар Јовановић позанто је име у свету џеза, врло уважен од публике и поштован од колега. После бројних ангажмана у земљи и свету, основао је стални бенд, који носи назив по његовом надимку- `Шљука бенд`. Управо су у фази првих медијских представљања материјала са деби албума `Илузија`.

И то није све- ова емисија је позната по такозваним `звучним медаљонима`, односно прилозима који региструју дешавања у свет који нас окружује. Пред нама су Божићно- новогодишњи концерти у Новом Саду, такмичење угоститеља `Слава Гатсро` у Београду, почео је и Сајам аутомобила у Крагујевцу. Најављујемо десети новогодишњи макетарски куп у Музеју ваздухопловства и други Шумадијски интернационални фестивал у Крагујевцу.

У понедељак ће на `Коларцу` бити представљена изложба портрета Иве Погорелића. О акустичном концерту групе Кербер, заказаном за 12. децембар у Центру `Сава`, говори фронтмен нишке групе Горан Гале Шепа. О вечерашњој и сурашњом премијери представе `Флорентински шешир`, прича редитељ Даријан Михајловић. Београдски диксиленд оркестар има традиционални новогодишњи концерт, овога пута под називом `Првих 100 година џеза`. Млада уметница Деа Цветковић излаже у галерији `Марш Опен Спејс`, у Културном центру Панчева 13. децембра је премијера плесног пројекта `Панонска сага`. Биће речи и о филмском фестивалу у Врању, на коме је много емоција побудио филм о некада тако популарном трију, групи Лутајућа срца.

Планинарски клуб Балкан и званићно је проглашен за најбољи у земљи у години коју испраћамо. Александар Роман победник је цикло- крос серије у Шиду. Ове године Деда мраз долази хеликоптером- уверава нас у то Сара Крнета, једина дама код нас која превозно средство с елисом има у `малом прсту`, а обрадоваће и наше најмлађе слушаоце. На међународном фестивалу `Мост дружбе`, глумица Књажевско- српског театра из Крагујевца Сања Матејић проглашена је за најбољу младу глумицу. Ана Магда представиће нови роман и збирку прича 13. децембра у Удружењу књижевника Србије. Нерон Микандус, са својим бендом, сутра увече музицира у Београду. О новом роману `Очево млеко`, говори Марко Вигњевић, победник Аретеовог конкурса за књигу године. У Манаковој кући у току је изложба Србослава Илића `Вавилон нови` , у галерији `Прозор` сутра ће бити отворена изложба `50 година концертне рок фотографије у Србији`. Познати композитор и гитариста Владан Паја Вучковић управо је објавио свој девети самостални носач звука, под називом `Моје породичне песме`.

Представа `Стилске игре`, Симеона Маринковића, имала је премијеру у Дадову, о њој говори редитељ, професор Факултета драских уметности Радован Кнежевић. `Змајеве дечје игре` награду `Раде Обреновић` за најбољу књигу за децу и младе доделиле су остварењу Креативног центра `Крокодил пева`, ауторке Весне Алексић. Једна премијера недавно и у нишком Народном позоришту - у режији Милана Караџића, изведен је комад `У чије име`, о коме нам говори аутор текста и глумац Александар Михаиловић. И данас додељујемо бесплатне улазнице нашим поштованим слушаоцима, за културна дешавања у Мадленијануму, Академији 28 и Дому омладине Београда. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво