Романо Тхем

Ромкиње представљају једну од најугроженијих друштвених група и њима је врло често отежан приступ праву на здравствену заштиту у пуном, законом прописаном облику. Многе од њих живе са породицама у екстремном сиромаштву, у неусловним и за живот неодговарајућим просторима и без прихода.  Из тог разлога, Заштитник грађана је са Ромским женским Центром Бибија прикупио податке у три београдске општине, Врању, Нишу, Новом Бечеју и Пироту. Резултати и препоруке објављени су у Посебном извештају о репродуктивном здрављу Ромкиња.

Дечији бракови и даље су присутни међу општом популацијом у Србији, често међу сиромашнијим становништвом и у руралним пределима. Ова пракса је, међутим, посебно заступљена у ромским заједницама, где се, на основу података из УНИЦЕФ-овог МИЦС истраживања, више од половине девојчица удаје пре навршене 18. године живота. Из тог разлога урађено је етнографско истраживање  о дечијим браковима у ромској популацији чији резултати показују да је број оваквих бракова у порасту.

У другом делу емисије најављујемо догађаје којима ће бити обележен 10. децембар, Међународни дан људских права.

Емисију воде Гордана Нешовић и Уна Бериша.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи