Моја књига

У вечерашњој емисији сликарка Слободанка Ракић Шефер говори о томе како је открила поезију Емили Дикинсон (1830-1886), како је дошла до књиге њених изабраних песама, и шта јој та књига песама значи. Песме Емили Дикинсон нашој саговорници донеле су тренутке истинске читалачке радости, али су представљaле и инспирацију, која се одразила у њеном стваралштву. Ова америчка песникиња, која је живела повучено, готово не излазећи из своје куће у градићу Амхерст у држави Масачусетс, и од чијег живота и стваралаштва је створен мит, нашој саговорници представља уметника са којим води креативан дијалог.

Слободанка Ракић Шефер је до сада је учествовала на више од 600 ликовних изложби код нас и у иностранству, међу којима је више од 100 самосталних. Поред сликарства, наша саговорница се окушала и у писању. Пре једне деценије појавила се књига "Испод стреје дедине колибе" (сећања на детињство у мачванском селу Липолист), а спремна су за штампу и њена сведочења о савременицима "Кућа пуна миља''.

Доживљај природе, слике на којима су приказане разне биљке и инсекти, теме у којима се одражавају митске представе и призори савременог живота, такозване ''беле слике'' Слободанке Ракић Шефер - у свему томе откривају се трагови животног и читалачког искуства. Сусрет са поезијом Емили Дикинсон за нашу саговорницу представља једно од важнијих читалачких искустава.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво