У средишту пажње

Колико је регистрованих стамбених заједница и управника у Србији? Да ли ће већина зграда добити управнике до истека законског рока? Која су решења у случају слабог одзива станара?

До 12. децембра станари свих стамбених зграда у Србији мораће да одрже седнице, изаберу управника и упишу га у регистар стамбених заједница.

Упркос чињеници да се ближи крај законског рока за избор управника, само 15 одсто зграда у престоници је одабрало своју "управу", а ништа боље стање није ни на нивоу територије целе земље, где је регистровано нешто више од 5000 стамбених заједница. Шта је разлог слабог одзива за именовање управника и шта после истека рока?

У ресорном министарству су уверени да ће већина зграда имати управнике до постављеног рока. Подсећају грађане да је пред њима троструки избор: да изаберу управника из редова власника станова или комшију, да отворе регистар професионалних и одаберу управника или да добију принудну управу.

Могу ли грађани да се организују и прилагоде променама које стижу применом новог Закона о становању и одржавању зграда? Које су предности професионалног управљања зградом и шта станари тиме добијају?

Гости емисије У средишту пажње су: Јованка Атанацковић, помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Мирјана Ковачевић, директор сектора едукације Привредне коморе Србије и Александра Кон, дипл. правник, предавач ПКС за обуку професионалних управника. Како се решавају свакодневни проблеми у зградама и шта су очекивања станара чућемо од Жељка Рашевића, професионалног управника из Београда.

Уредник и водитељ емисије је Оливера Симић Милошевић.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво