Код два бела голуба - циклус емисија посвећен Иви Андрићу

Радио Београд 1 у оквиру своје емисије Код два бела голуба обележава јубилеј 125 година од рођења Иве Андрића. Сваки понедељак, од 9. октобра па до 25. децембра, биће посвећен великом писцу и његовом стваралаштву.

''Нобелову награду сматрам као изузетно признање за целокупну књижевност моје земље'' - рекао је Иво Андрић поводом доделе овог високог признања. Нобелова награда Андрићу је уручена у Стокхолму 10. децембра 1961. године у Стокхолму.

У вечерашњој емисији чућемо причу о томе како је ово признање припало Иви Андрићу. Биће речи о добитницима ове награде пре Иве Андрића, о томе како су медији у свету и код нас пропратили вест да је Нобелова награда за 1961. годину додељена Иви Андрићу.

Чућемо изводе из штампе оног времена која је о овом догађају писала, као и образложење ове одлуке. Чућемо и како је Иво Андрић реаговао на вест да је ова награда додељена њему, и шта је изјавио кад су му то саопштили.

У емисији ћемо чути и делове беседе коју је Иво Андрић изговорио, на француском језику, приликом уручења Нобелове награде. Беседа је, иначе, највећим делом посвећена феноменима приче и причања. А сазнаћемо и како је изледала сама церемонија доделе овог признања у Стокхолму.

Аутор емисије: Миља Милосављевић Матијевић
                    

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво