У средишту пажње

У средишту пажње - превенција, контрола, дијагностика и лечење хепатитиса и ХИВ-а. Шта савремена медицина нуди у борби против ових вирусних инфекција?

Процењује се да је у Србији око 80.000 људи инфицирано вирусом хепатитиса Ц. Ово обољење је озбиљан јавно-здравствени проблем, јер број хроничних инфекција непрекидно расте, а повећан је и морталитет последњих деценија. Болест се преноси контактом са инфицираном крвљу, а не преноси уобичајеним социјалним контактима као што су грљење, љубљење, храном и водом. Стручњаци указују на важност превенције и ране дијагностике, а надлежни у Министарству здравља најављују нову и бесплатну терапију против хепатитиса Ц.

У Србији 2.400 особа живи са ХИВ-ом, а процењује се да између 1000 и 2000 особа живи са тим вирусом а да то и не зна! Највећи број оболелих налази се у Београду. Осим здравствених, оболели имају и многобројне социјалне проблеме, попут дискриминације, осуде, етикетирања, осуђивања.

Када је у питању терапија оболелих, Србија последњих година хвата корак са развијеним земљама - указују стручњаци. Шта то значи за оболеле од ове вирусне инфекције?

Гости здравствене трибине емисије У средишту пажње су: професор др Драган Делић , инфектолог, хепатолог са Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије и др Виолета Ракић, епидемиолог из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Бројеви телефона за укључења слушалаца су: (011) 322 50 99 и (011) 322 52 99.

Уредник и водитељ емисије је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво