Којекуда

Каштел - дворац, замак; мала тврђава, градић, утврђено место - о томе је наша данашња прича.

Дворац, о коме је реч, познатији је као Каштел, иналази се у Ечки, месту у близини Зрењанина. Грађен је у енглеском стилу, почетком XIX века. Ево како је то све било.

Племићка породица Лазар , тачније Лука Лазар, купио је пустару Ечку на лицитацији коморских добара крајем XVIII века. На пустари је основао насеље и изградио цркву за становнике насеља, односно за поданике на имању. Поменути дворац, тј каштел, је почетком XIX века, у тзв. енглеском стилу изградио Лукин син Агоштон Лазар.

Лазар Агоштон, властелин у Ечки је 1820. године отворио нови властелински дворац на левој обали Бегеја. За свечано отварање се уређивао сваки кутак села, дотеривале су се куће и чистила дворишта и улице, обликовали дрвореди и припремали славолуци. Главни кувар је за ту прилику доведен из Беча. Кочије и коњи су блистали за дочек 300 угледних званица из Беча и Будимпеште. Отварању је присуствовао и чувени гроф Естерхази, најбогатији и најугледнији властелин у Угарској, а својим виртуозним свирањем госте је одушевио Франц Лист, тада „чудо од детета".

Каштел је годинама био центар окупљања љубитеља лова, из земље и иностранства, чији су чести гости били аустро - угарски престолонаследник Франц Фердинанд и српски престолонаследник Александар Карађорђевић. II светски рат и ратна разарања нису заобишла ни Каштел, а власници заувек напуштају Каштел и одлазе у Америку.

У околини дворца се налазе црква, рибњак и водоторањ који целом комплексу дају изузетан амбијентални и природно-еколошки значај. Дворац је реновиран и у добром стању, а њему се налази хотел ловачки дворац "Каштел". Дворац је проглашен за споменик културе 2001. године.

Тамо су, једног, наравно сунчаног, јесењег дана биле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи