Време спорта и разоноде

Истински хит рукометног првенства је екипа Обилића, која се- под стручном палицом тренера Даниела Петковића - усталила у врху домаћег шампионата. У гостима нам је Стефан Ћирић. играч овог клуба, један од ретких репрезентативаца који играју у овдашњим тимовима. Позив селектора Јовице Цветковића, Ћирић је доживео као почаст и гарантује да ће дати све од себе у дресу најдражих боја, боја Србије.

Вечерас се у Кинотеци премијерно приказује филм о Горану Николићу, момку из Гинисове књиге рекорда, који је недавно задивио свет фасцинантним потезом - иако са урођеном слабовидошћу, истрчао је 55 маратона за исто толико дана. Са Николићем ћемо, у нашем студију, причати о овом остварењу, кога редитељски потписује Марко Новаковић, док је изузетну музичку матрицу за филм креирао Владан Паја Вучковић.

Александар Лутовац је, без сумње, у овом тренутку један од најперспективнијих играча који играју у Супер лиги Србије. Предводник нове генерације `грађевинара` са Бањице недавно је одиграо и два одлична меча за младу репрезентацију Србије и у оба се уписао у листу стрелаца, са Аустријом и Јерменијом. Ето идеалног повода да га боље упознамо...

Група `Колонија` је, без сумње, једна од највежих музичких атракција на овим просторима. Доскорашња солисткиња Индира Владић- Левак отиснула се у солистичке воде, али је замена брзо стигла, у виду атрактивне Иване Ловрић, из загребачког Рудеша. Вођа бенда Бојан Ђурђевић у приправности је за нове успехе, које најављују синглови `Ке сера` и `Маскенбал`. Једна од првих станица у новом естрадном путовању им је управо породични магазин Радио Београда 1.

Желећи да деци и одраслима помогне да говоре и пишу правилно, Виолета Бабић објавила је књигу `365 језичких цртица`. Бабићева је двадесет пет година радила у Институту за српски језик, дипломирала је на Филолошком факултету у Београду, а ово дело је било једно од најтраженијих издања на недавно одржаном Сајму књига. У `Креативном центру`, издавачу, кажу да је интересовање и школараца и њихових родитеља енормно..

Премијерно представљамо и младу београдску групу `Дингоспо Дали`, која је пре две вечери имала свој концерт и већ избацила два сингла са албума кога објављује продукција `Лонг плеј`. Стил кога негују Сандра Грубић и њени другари из групе је препознатљив, треба веровати у фину и извесну будућност овог састава.Уз бројне информације из света спорта, као и јавног, културног и уметничког живота, најављујемо и више туристичких манифестација. У Суботици се од 5. децембра одржава привредна манифестација `Винтер фест`. У Београду два дана доцније почиње Сајам зимске спортске опреме, као и понуде зимског туризма. У Крагујевцу 8. децембра почиње Сајам аутомобила. У Вршцу организују `Празничне ђаконије`, у Жабљу `Нова вина Потисја`, док се у Културном центру Зрењанина вечерас одржава модна ревија Удружења жена `Доситеј`.

Представљамо још неколико музичких новитета у емисији- трио који чине Маја Татић, Свјетлана Видовић и Ружица Томићевић, девојачко Чавић. Нову, дуетску песму, с једном млађом колегиницом, има и певачица Вана, док нам џез музичар Александар Јовановић Шљука најављује албум своје групе `Шљука` и њен концерт у старом Битефу. Сусрети аматерских позоришта Поморавља и Подунавља `Живка Матић` од сутра се дешавају у Пожаревцу. У Грачаници је од 5. децембра међународни фестивал документарног филма `Графест`. Издавачка кућа `Пчелица` проглашена је за најбољу и освојила награду `Пресад мудрости` на Сајму књига у Нишу. Песник Ристо Василевски  добитник је престижне немачко- украјинске награде `Де Ришеље- дијамантски војвода`. Писац и поета Милан Николић Изано приређује своје вече у бибилотеци `Милутин Бојић`. Клуб за синхроно и уметничко пливање `Врачар` већ други дан је домаћин такмичења које се, под називом `Кристал куп`, одржава узастопно осамнаесту годину.

Премијера `Балкан денс пројекта 3` окупиће балетске уметнике из региона на прексутрашњој премијери, али и у нашој емисији. Из Словеније нам долази Мојца Мајцен- она је идејни творац овог пројекта, из Босне и Херцеговине Зулејха  Кечо, а из Хрватске Ема Јанковић.

Чак 555 споменика и скулптура нашло је места у другој књизи Неде Ковачевић из циклуса `Београдски споменарник`. Хумани децембар у Српском народном позоришту у Новом Саду- две премијере и још две представе у у овкиру акције помоћи тешко оболелој Настасји Недимовић. Сурдулички културни центар 3, децембар, Дан особа са инвалидитетом, обележава дигиталном изложбом, пројекцијом филмова и публикацијом каталога на српском и енглеском језику. У `Мадленијануму` нас очекује Вече наполитанских песама, у галерији `Сингидунум` у току је изложба фотографија у боји уметника Александра Келића, док је у Музеју ваздухопловства отворена изложба посвећена српској авијатици у Првом светском рату. Током емисије поделићемо награде редовним слушаоцима, у виду улазница за културна дешавања, уз помоћ Дома омладине Београда и мале и велике сцене Академије 28. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво