Гости из прошлости

Карл Сандберг је био песник, репортер, историчар, борац за права угњетених, естрадна звезда, троструки добитник Пулицерове награде, једне за поезију и две за историју, био је почасни доктор чувених универзитета и једна од најомиљенијих личности у Америци, а имао је завршених свега седам разреда основне школе.

Писао је наизглед о једноставном, свакидашњем, разумљивом и простом - једноставно, свакидашње и разумљиво. Опет наизглед. Говорио је: "Ако класичне теме ставимо у колоквијални језик, онда је то просто џезирање класике. Треба да развијемо љубав за једноставне, спонтане појаве, за свакодневни живот. Не могу вам рећи ништа вредно сазнања, сем онога што и сами знате!"

Када је имао 6 година, било је то 1884, чим је открио како прстима да уобличи слова, Карл Сандберг је решио да буде књижевник. Са 10, шкрабао је писма на таблицама, на папиру, на кутијама и зидовима, и пожелео да постане фирмописац. У двадесетој био је амерички војник у Порторику и писао репортаже које су објављиване у локалним листовима у његовом завичају, у вароши Гејлсберг америчке државе Илиноис. Основну школу је напустио јер је хтео да упозна прави живот, а живот га је после Шпанско-америчког рата уверио да би школовање ипак требало да настави. Карл Сандберг најпре се нашао на списку студената колеџа у Гејлсбергу, а онда му је на памет пало да буде војник. На академији Вест Поинт задржао се свега петнаестак дана и то због слабог познавања математике и граматике.

Недовољно за војску, Сандбергово знање граматике било је довољно да почне да пише стихове....

Аутор емисије и уредник: Мирјана Блажић

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара