Код два бела голуба

У вечерашњој емисији говоримо о Театру на Ђумруку, о његовом оснивању, и о представама које су њему игране. То је било прво стално позориште у Београду, и радило је током 1841. и 1842. године у близини данашњег Савског пристаништа Луке Београд.

Најзаслужнији за оснивање Театра на Ђумруку били су Јован Стерија Поповић, наш познати комедиограф и једна од централних позоришних личности у Срба,  и Атанасије Николић, професор математике и "земљемерења". Њих двојица су 1840. године обновили рад позоришта у Крагујевцу. У Београд су дошли 1841, када је Лицеј  на коме су били предавачи, пресељен из Крагујевца у Београд, нову престоницу Кнежевине Србије. Театар на Ђумруку је практично био наставак Стеријиног и Николићевог рада започетог у Крагујевцу 1840. године. Николић је био иницијатор оснивања позоришта, док му је у том послу Стерија свесрдно помагао. У покретању новог позоришта наишли су на подршку Кнеза Михаила, па је позориште током свог рада једним делом финансирано и државном субвенцијом.

Кроз причу о овом театру и његовом репертоару, на којем су били и комади рађени по делима Виктора Игоа, Марка Карамате, Јована Стерије Поповића и других, сагледан је и значај ове институције за развој наше позоришне уметности.

Аутор емисије: Винко Стојић

Насловна страна: зграда Ђумрукане у Сава мали  

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво