У средишту пажње

Колики су енергетски потенцијали Србије? На које ресурсе и капацитете можемо да се ослонимо? Шта нове инвестиције значе за стабилан енергетски сектор?

После готово три деценије почела је градња првог термоблока Б3 у Термоелектрани "Костолац", снаге 350 мегавата, што је пет одсто од укупно инсталираних електроенергетских капацитета у земљи. Србија, иначе две трећине струје добија из угља, односно из термоелектрана, док се остатак покрива из хидропотенцијала, захваљујући којим се годишње произведе 30 одсто електричне енергије.

Да ли то значи да можемо да се ослонимо на угаљ као енергетски потенцијал, односно да ли се енергетска безбедност Србије заснива пре свега на електроенергетици ? Колики је стварни хидропотенцијал земље за производњу енергије, колико улажемо у обновљиве изворе, у којој мери развијамо нове технологије за еколошки прихватљивије коришћење ресурса којима располажемо? Шта предвиђа Стратегија развоја енергетике Србије до 2030. године?

Гости емисије У средишту пажње су: проф. др Дејан Ивезић, руководилац Центра за енергетику Рударско геолошког факултета, др Александар Николић, виши научни сарадник Електротехничког института "Никола Тесла" Универзитета у Београду и Јелица Путниковић, уредница Балкан магазина.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи