Читај ми!

Џуди Гарланд

Иако се највећем броју људи обраћала са великог платна, позоришна сцена и водвиљ били су њен живот. Кривудава линија успеха и пораза квасила јој је образе, угрожавала здравље и дала јој статус проблематичне звезде… Позната је била и као "мис шоу бизниса" јер, колико год је пута завршила у амбису порока, толико пута се поново враћала на сцену. Вртела се у затвореном кругу славе и забаве, од овација и веселог скакутања по сцени, кабаретских пошалица, па све до кашњења концерата, звиждука и излажења публике из сале. У тренуцима очаја покушавала је да их задржи, седећи на ивици позорнице сузних очију и певајући "Тамо негде иза дуге".

Глумце често поистовећујемо са њиховим најзначајнијим улогама. Али, када нека од њих одреди живот оном ко је тумачи, онда накнадно у свакој од сцена препознајемо начин на који им се очи цакле од среће и туге када се камере погасе. Наша гошћа из прошлости је јунакиња филма који је продужио детињство свима који су га гледали, а затим му се и небројено пута враћали. Америчка глумица Џуди Гарланд свету се представила као Дороти Гејл 15. августа 1939. године. Тада је „Чаробњак из Оза" премијерно приказан у Граумановом кинеском театру на Холивудском булевару славних, где се исте године, длановима уроњеним у свежи бетон, Гарландова уписала у историју кинематографије. Филм је номинован за Оскара у шест категорија, а освојио је два, од којих је један за најбољу оригиналну нумеру „Somewhere оver the rainbow". Аутори су Харолд Арлен и Јип Харбург, а песму о безбрижној земљи иза дуге отпевала је Џуди Гарланд, којој ће ова мелодија постати лична карта.

Торнадо у Канзасу доводи нас до стазе од жутих цигала где нас чека баш она, у црвеним блештавим штиклицама. Доводи нас у земљу Оз, иза дуге, назад у прошлост, где нам добродошлицу жели америчка глумица Џуди Гарланд.

Аутор текста - Милица Ђилас

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво