Доживети стоту

Демографско старење је тријумф човечанства које уз продужетак људског века доноси и нове захтеве појединцима и креаторима политика. Иако сениори живе дуже, важно је и како живе и како проводе старост.

Када почиње старост и да ли је 65-та година увод у треће доба? Одговоре ћемо потражити од проф. др Мирјане Девеџић, демографа са Географског факултета у Београду.

Књижевнику Чеду Недељковићу бивши ученик Крстомир Мићовић Кићо помогао је да објави најновији роман „Тежина сенке". Њих двојица нам долазе у госте. Испричаће како су се срели после више од пола века. Евоцираће успомене на школске дане у драгачевском селу Ртари средином прошлог века, а биће речи и о јунацима из романа "Тежина сенке".

Минуте за здравље посветићемо квалитету воде коју пијемо. Иако је вода извор живота, често је не уносимо довољно и не знамо какав је њен састав. Да ли треба пити само воду са чесме или и ону флаширану? Питали смо проф. др Марију Глибетић са београдског Института за медицинска истраживања.

У рубрици за културу представићемо најновије издање романа Агате Кристи „Убиство у Оријент експресу", а у историјској радио-читанци ћемо се вратити у време младе сатиричарке Зорке Лазић.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 09.05

Насловна страна: Крстомир Мићовић Кићо и Чедо Недељковић, фото: Радио Београд/СтрахињаВељковић

 

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво