У средишту пажње

Какви су потенцијали пољопривреде у Србији? Како унапредити прехрамбену производњу? Шта је најважније за будућност села?

О овим питањима разговарало се у Врднику на седмом пољопривредном форуму "Храна за Европу" где је представљен део Студије о економском и друштвеном развоју Србије до 2040. године, који се односи на пољопривреду и прехрамбену индустрију.

Учесници форума указали су да аграр, као најзначајнији сегмент домаће индустрије не може да се развија без прожимања пољопривреде и информационих технологија, кроз трансфер иновација из истраживања у привреду, што треба да убрза економски развој земље. У фокусу развоја пољопривреде треба да буде и прерађивачка индустрија, односно развој производње традиционналних финалних производа, како не бисмо били земља која увози готове пољопривредне производе с вишим степеном додате вредности.

На успешном путу развоја пољопривреде стоји неповољна демографија. У 86 одсто села смањује се број становника,1.200 њих је у нестајању,у сеоским подручјима има 50.000 празних кућа и три пута још толико које су у фази пропадања. Уситњеност поседа и старачка домаћинства чине препреку за бржи развој села и модерне пољопривреде.

Какви подстицаји државе су потребни пољопривреди?

Гости емисије су: проф. др Драган Шкорић из Српске академије наука и уметности, председник Одбора за село, Драган Шаговновић, директор Економског института и др Владо Ковачевић из Института за економику пољопривреде. Саговорник емисије је и Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво