Време спорта и разоноде

Међу гостима овог издања породичног магазина Радио Београда 1 је Сара Крнета, која - с оцем, војним пилотом - води школу летења, у којој је постала најмлађи пилот и једина жена пилот цивилног хеликоптера у Србији. Подједнако успешно вози авион, хеликоптер, аутомобил и трактор, с тим да је летачку дозволу добила пре него возачку за кола, таквих примера нема баш много у свету.

Током емисије, извештаваћемо о кретању резултата на фудбалским утакмицама европских шампионата, као и домаћег првенства, у прве две дивизије. Дејан Николић јављаће нам се са утакмице Црвена звезда-Рад, када год се за то укаже потреба. Предстојећи Сајам спорта, који се одржава наредног викенда, најавиће нам његов директор Немања Свјетличић. У Јагодини се одржава међународна изложба ситних животиња.

Једнодневна изложба `Кренуо сам давно`, посвећена мултимедијалном ствараоцу Милану Делчићу Делчи, одржава се сутра, баш на његов рођендан, у Атељеу 212. На ту тему, разговарамо са гитаристом Мирославом Цветковићем Цвелетом, овога пута у својству једног од најбитнијих људи `Рок музеја`.

Премијерно у нашој емисији представљамо и Александру Сању Недељковић, која је била саставни део бројних песничких фестивала и заступљена у разним антологијама, али нам сада долази и са првом самосталном збирком стихова, објављеном пре неки дан под називом `Дар`.

Из музичког света, стиже нам једна дама - Зорана Павић. Доноси нам потпуно нови сингл под називом `Тату`, у коме подсећа на своје најбоље дане на музичкој сцени.

У Крагујевцу се, наредног викенда, одржава међународни сајам туризма и сеоског туризма. У КЦ Чукарица, од 20. новембра - други филмски фестивал `Рестлфест`. Редитељ Стефан Ћирић добио је признање `Златни лептир` за свој филм `По сунцу хода`,  на интернационалном фестивалу `Први кадар` у Источном Сарајеву. Млада балерина Гала Јовановић, коју свакодневно гледамо у споту којим најављује Међународни фестивал игре, добитница је једне лепе награде, у вези с овом смотром. У Београду се одржава Сајам етно хране и пиће, а у Аранђеловцу се захуктава други фестивал позоришне сцене основних школа. У Кикинди ће се одржати џез и блуз фестивал `Геза Балаж Гари`.

Удружење балетских уметника Војводине организује изложбу фотографију и промоцију монографије доцента са Института за уметничку игру у Београду, професора Немање Мараша. У `српској Атини` ускоро почиње `НС Винтер фест`. Дивна изложба у знак пажње Ла Линеи и Освалду Кавандолију, вечерас у `Циглани- клубу љубитеља тешке индустрије`. Током емисије најављујемо и концерте које ће имати група `Фрајле` и Слободан Тркуља.

У Новом Саду вечерас се игра хуманитарна утакмица између ватерполисткиња Србије и Хрватске, за помоћ Наталији Недимовић, некадашњој играчици, оболелој од најтеже болести- јавља нам се селектор Владимир Бајковић . У Смедереву је овај викенд резервисан за стрељаштво, одржава се Куп Србије. Чућемо и добитника `Златног Пјера`, познатог карикатуристу Југослава Влаховића. Представа `Чаробњак из Оза`, Крушевачког позоришра, најбоља је на десетом позоришном фестивалу за децу `Мали Јоаким`. Позориште `Лектира- Владимир Јевтовић`, на сцени `Божидарца`, извело је премијеру `Покондирене тикве, о којој нам говори редитељка Јасмина Вечански.

Чућемо и како тече снимање тв серије `Корени`, по истоименом роману Добрице Ћосића, затим како је група `Ничим изазван` прославила своје прво велико међународну признање, МТВ награду. Браћа Теофиловић вратила су се са гостовања по Норвешкој. У главном граду сутра се одржава интернационална изложба паса свих боја и раса. Шести фестивал првоизведених представа одржава се од 22. новембра у Алексинцу. У `Мадленијануму` вечерас - изузетан догађај, премијера опере `Орфеј`, Клаудија Монтевердија. Диригент Драшко Јанковић најављује `Вече романтизма`, које ће се одржати у Дому војске Србије. Уметница Тијана Раденковић излаже у галерији ДОБ-а, док се Љиљана Бурсаћ радовима на папиру представља у Галерији савремене уметности у Пожаревцу. Васил Хџиманов концертно је представио нови аллбум, кога је снимио са гитаристом Душаном Јевтовићем. `Ноћ позоришта` наредне суботе биће обележена у Културном центру Чукарица. Наше слушаоце обрадоваћемо бесплатним улазницама за неке представе ове смотре, као и за нека друга културна дешавања, за шта дугујемо захвалност Академији 28 и Дому омладине Београда. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво