У средишту пажње

Какве опасности крије претерана употреба антибиотика? Ко је одговоран за то - лекари или пацијенти? У којим случајевима су антибиотици заиста неопходни?

У Србији се антибиотици не користе рационално и због претеране употребе те врсте лекова, сврставамо се међу водеће земље у Европи по прописивању и коришћењу антибиотика. Злоупотреба антибиотика годишње однесе више од 25.000 живота људи у Европи због велике отпорности на грам-негативне бактерије. Стручњаци упозоравају да отпорност на антибиотике није нова појава али да је један од кључних здравствених проблема. Ако се овај феномен настави постоји ризик да многе инфективне болести неће бити могуће контролисати!

Следећи препоруке СЗО и других међународних здравствених институција и наша земља се активно укључила у кампању за рационалну употребу антибиотика. У свим болницама у Србији у току је спровођење великог истраживања са циљем сагледавања учесталости болничких инфекција, њихових узрочника и потрошње антибиотика које ће трајати до краја новембра. Европски дан посвећен рационалној употреби антибиотика, обележен 18. новембра а и цела прошла недеља, организовани су са циљем да скрену пажњу стручњака и јавности на опасност која прети јавном здрављу због резистенције, односно отпорности бактерија на познате антибиотике, као и да се повећа свест о томе да се ови лекови користе што рационалније. Само уз препоруку лекара и само када је то заиста неопходно.

Зашто многи посежу за антибиотицима због обичне прехладе? Које болести могу да изазову резистентне бактерије? Чиме ће се људи лечити ако антибиотици више не буду деловали у случају инфекција?

Гости здравствене трибине емисије У средишту пажње су: прим. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" и др Александар Совтић, педијатар-пулмолог из Института за здравствену заштиту мајке и детета "Др Вукан Чупић".

Бројеви телефона за укључења слушалаца су: (011) 322 50 99 и (011) 322 52 99.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи