Мозаик времена

Књижевница Јара Рибникар поделила је са слушаоцима Радио Београда 20. новембра 1979. године неколико анегдота из времена Народноослободилачке борбе у којој је суделовала.

Многобројни грађани Ниша и околине окупили су се 22. новембра 1990. године како би изразили забринутост због промене политике међу земљама државне заједнице, због кризе, због неизвесности, радозналости, због... јер тако треба, јер их је неко организовао... Разлози су многи, али повода је било. Тако окупљени грађани узвикивали су пароле и носили транспаренте на којима је писало: „Србију пишемо срцем", „Недај да се гине", „Глас Слобе је глас народа", „Слобо Србине". И друг Слоба је стао пред микрофон, известио је новинар Милорад Јовић.

"Само мир је победа!", изјавио је Слободан Милошевић у војној бази Рајт Петерсон, у Дејтону, одмах по потписивању споразума о дуго чеканом миру у Босни. Тог 21. новембра 1995. године, свет је гледао и слушао њих тројицу: Слободана Милошевића, Алију Изетбеговића и Фрању Туђмана. Они на енглеском језику за свет, а за домаће становништво преводилац.

Локални избори 1996. године завршени су поразом владајуће Социјалистичке партије Србије. Лидеру странке и државе Слободану Милошевићу требало је 88 дана да призна пораз. Чекајући признање грађани су изашли у шетњу. Шетали су, звиждали, у празне лонце и шерпе ударали. Било је и оних којима није баш све било најјасније, али добро, историја је нешто разјаснила, ваљда. Председник градског одбора СПС-а Бранислав Ивковић 21. новембра 1996. године.

Ако сте пажљиво слушали, уочили сте да је новембар, барем код нас, имао своје изборе, митинге, шетње, демонстрације. Придодајемо још једне. Новембарске демонстрације на Косову и Метохији 1988. године. Разлоге због чега су настали проблеми све веће националне нетрпељивости у јужној покрајини изнео је Ратомир Вицо на седници председништва Централног комитета Савеза комуниста Србије. Укратко: Лоша интерпретација највишег акта, верујте нам на реч.

Радио Београд 1, 10.05

Извор слике са насловне стране: sr.wikipedia.org

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се