Гости из прошлости

Иако је Астрид Линдгрен истакнуто место у светској књижевности за децу стекла захваљујући јунацима као што су Пипи Дуга Чарапа, Роња, Разбојничка Кћи, Емил из Лонеберје, Лота, Браћа Лавље Срце и други, вероватно је мање познато да је прослављена списатељица била и велики борац за правду и права најслабијих, деце и животиња.

Својим угледом и ставовима, које је износила јасно, недвосмислено, са великом топлином и саосећањем према свима којима су правда и подршка били насушно потребни, деценијама је представљала једну од најзначајнијих личности која је утицала на јавно мњење у Шведској. Књиге Астрид Линдгрен пружиле су радост, утеху и наду милионима деце. Па ипак, неки стручњаци поставили су питање какав узор пружа, рецимо, лик Пипи Дуге Чарапе генерацијама девојчица које уз њу одрастају.

„Живимо у слободној земљи, зар не? Зар ти онда није дозвољено да ходаш како год желиш?" - проговара списатељица кроз лик мале, црвенокосе бунтовнице.

Да ли разиграна, необична, неспутана Пипи, која не поштује лажне ауторитете, побеђује насилнике и штити слабије од себе, пружа користан, применљив путоказ за ионако сложен процес уклапања у друштво будућих младих жена? Али, Астрид Линдгрен је бранила децу и њихово право да сама откривају свет, и чврсто веровала у моћ маште и љубави. На једној конференцији посвећеној правима детета, изјавила је: „Дајте деци љубав, још љубави и још више љубави - а здрав разум ће доћи сам."

Аутор - Хана Гадомски

Наловна страна: Астрид Линдгрен, извор commons.wikimedia.org

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво