Код два бела голуба - циклус емисија посвећен Иви Андрићу

Радио Београд 1 у оквиру своје емисије Код два бела голуба обележава јубилеј 125 година од рођења Иве Андрића. Сваки понедељак, од 9. октобра па до 25. децембра, биће посвећен великом писцу и његовом стваралаштву.

Прошлост, садашњост и будућност спајају се у сећању и причама. Писац не мора да се одмакне од свог радног стола да би нас посетио у нашем дому, на другом крају света; он може да нас посети чак и када се заврши његов земаљски живот. Писац не мора да буде на улици да бисмо осетили да корача са нама. Постојаним корацима ходи кроз наше животе и писац Иво Андрић о коме у емисији "Код два бела голуба" говори писац Вуле Журић.

Вуле Журић говори о свом доживљају Андрићевих дела, о појединим ликовима и сценама из Андрићевих књига које су њему послужиле као стваралачка инспирација, говори о томе колико дела које он сам ствара представљају креативни дијалог са стваралаштвом других писаца, па и са књижевним делима Иве Андрића.

У емисији ћемо чути неколико фрагмената из књиге Иве Андрића "Знакови поред пута, као и одломке из прича Вулета Журића: "Аграмерски домино", "Андрић, кога не би било", "О имену и знаку".

"На свакој књизи која значи добро уметничко дело могло би се написати: "Отето од живота, мога и вашега." Надовезујући се на ову мисао из ''Знакова поред пута'' Вуле Журић каже да ће Андрићево дело заувек трајати, јер представља мост преко којег можемо да уђемо у сопствену унутрашњост.

Аутор емисије - Бранка Селаковић Милошевић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи