Код два бела голуба

Ове године oбележава се 250 година од рођења нашег славног гуслара и епског песника Филипа Вишњића. Тим поводом емисију „Код два бела голуба“ посвећујемо Филипу Вишњићу - „српском Хомеру“, како су га многи називали.

Већину песама Вишњић је  сачинио за време Првог српског устанка. У  поједним песмама био је  само хроничар бојева и побунe, док је у  другима израстао у  песника који је унео новине у дотадашњу народну епику. Eмисија не прати толико животну путању нашег чувеног певача  колико покушава да утврди у чему је значај његовог стваралаштва.

У емисији ће се чути фрагменти из текстова многих аутора који су размишљали о нашем слепом певачу и његовом делу, а међу њима су: Вук Стефановић Караџић, Милорад Панић Суреп, Растко Петровић, Станислав Винавер, Владан Недић, Јован Деретић и Светлана Велмар Јанковић. Сви они, на примеру појединих  песама, показују у чему је вредност и уметнички квалитет песама које је Вишњић створио и испевао.

Аутор емисије: Тамара Крстић

Насловна страна: Филип Вишњић, аутор Јосиф Даниловац, commons.wikimedia.org

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво