Гости из прошлости

Потписивањем примирја између сила Антанте и Немачке, у специјалном железничком вагону француског маршала и врховног команданта савезничких војски Фердинанда Фоша, у шуми код француског града Компјења, 11. новембра 1918. године, у 11 сати, завршен је Први светски рат.

Званични извештај Српске Врховне команде: "11. новембра, у 11 часова, прекинута су непријатељства између Савезника и Немаца, пошто су ови последњи примили постављене им услове."

Француски извештај, Париз, 11. новембра: "Јутрос у 11 часова закључење примирја објављено је у Паризу топовским пуцњима са Марсовог Поља. Грађанство Париза није било изненађено овим догађањем, јер га је сваког часа очекивало и предвиђајући закључење примирја још у току последњих дана становништво је из свију радњи покуповало све заставе. Влада ће данас поподне саопштити парламенту закључење примирја и услове под којима је закључено."
Објава примирја у Лондону: "У понедељак, 11. новембра, у 11 часова, објављено је у Лондону топовском паљбом да је примирје закључено. Гомила света ишла је да поздрави краља, који се појавио на балкону са краљицом, принцезом Маријом и војводом од Конота. Огромна маса света ишла је такође да поздрави господина премијера Лојда Џорџа, који је објавио да је потписано примирје. Краљ је рекао: "Радујем се са вама и захваљујем богу на победама, које су однеле савезничке војске и које нам сада доносе мир."

Радост у Америци: "Из Њујорка јављају да су тамо услед закључења примирја све берзе и радње биле затворене. Становништво је у неописаном одушевљењу манифестовало по улицама."

Вудро Вилсон о будућем миру: "Председник Вилсон је прочитао услове примирја у Америчком конгресу а затим је рекао да је овим стварно завршен рат. Савезнички циљеви потпуно су постигнути. Немачки империјализам је срушен. Велики народи који су се били удружили да га униште, дефинитивно су се сложили да закључе мир који ће задовољити оправдане аспирације народа и обезбедити заштиту слабих. Председник Вилсон је затим додао да су савезници обећали да ће помоћи снабдевање Централних сила уколико буду имали неупотребљених лађа."

Приликом закључења примирја, Његово величанство енглески краљ послао је Његовом величанству српском краљу Петру следећи телеграм: "Примите искрена честитања за закључење примирја са последњим од наших непријатеља. Народ Велике Британије неће никад заборавити ни војничке успехе, ни страдања српског народа у овој великој борби за слободу. Са највећом радошћу поздрављамо извршење наших циљева, коме су храбре српске војске тако племенито допринеле."

У емисији о Дану примирја у Првом светском рату коришћени су текстови објављени у "Српским новинама" (информативно-службени дневник Краљевине Србије) и у дневном листу "Правда", од 12. до 26. новембра 1918. године, по новом календару.

Емисију приредила: Мирјана Блажић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво