Код два бела голуба - циклус емисија посвећен Иви Андрићу

Радио Београд 1 у оквиру своје емисије Код два бела голуба обележава јубилеј 125 година од рођења Иве Андрића. Сваки понедељак, од 9. октобра па до 25. децембра, биће посвећен великом писцу и његовом стваралаштву.

У богатом и комплексном делу књижевника Иве Андрића откривају се трагови мноштва митова и легенди. Писац се њима бавио стварајући своје књижевне ликове и описујући различите догађаје. Говорећи о Андрићу и његовом књижевном делу, професор Филолошког факултета у Београду Александар Јерков каже да се Андрићево дело може сагледати из неколико перспектива: из књижевно историјске, национало историјске, из перспективе идентитета, идентитета поетике и других. Све те перспективе веома су важне. Оне показују да је Андрић из различитих углова посматрао и сагледавао предања, легенда, митове, као и саму људску свест. Оно што све те различите погледе  обједињује јесте -  историја свести.

''Архивска грађа, записи, документи, сведочанства најразличитијих облика, дневници, хронике, археолошки белези и споменици, као и усмена предања били су претекст и повод за дочаравање прошлости..." - забележио је о Андрићу књижевни критичар  Петар Џаџић. Овај критичар Андрића види као својеврсног претечу магијског реализма у нашој литератури.

Александар Јерков у емисији говори о том богатом слоју митова, легенди и предања који постоји у Андрићевом делу, и о слоју који чине историјске чињенице. Оба ова слоја се, по мишљењу Александра Јеркова, стално додирују, спајају и преплићу, градећи на тај начин аутентични свет Андрићеве књижевне уметности.   

Аутор емисије: Бранка Селаковић Милошевић

Насловна страна: Иво Андрић. Фото: Стеван Крагујевић, commons.wikimedia.org

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво