Мозаик времена

Данас се обележава Дан примирја у Првом светском рату, у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је Немачка капитулирала пред силама Антанте. Примирје је потписано у вагону у Компијену, код Париза у раним јутарњим сатима, али је тачно у 11 сати ступило на снагу. Два минута раније, од немачког снајперисте, страдао је двадесетпетогодишњи канадски војник Џорџ Лоренс Прајс, званично последњи војник који је погинуо у Првом светском рату.

Сваке године Дан примирја обележава се широм света, а од 2012. и код нас. Симбол сећања на настрадале, у Србији је представљен амблемом са цветом Наталијина рамонда, ендемском врстом централног Балкана, који је понео име по краљици Наталији Обреновић. Уколико се овај цвет потпуно осуши довољно је неколико капи воде и он ће оживети, као митски Феникс.  Наталијина рамонда симболише Србију која се уздигла из пепела после рата. У Француској, земљи где је потписано примирје, на реверима носи се различак који је и поред бројних граната које су падале по пољима Западног фронта пркосно ницао.

Никада није досадно на српској политичкој сцени. Вазда неки избори, како друго него обећавајући, кључни, од животног питања. После гласања у другом кругу локалних избора, 17. новембра 1996. године, брзи, бржи, најбржи напредак обећао је председник Савезне републике Југославије Зоран Лилић.

За време агресије НАТО пакта на Србију прекинути су дипломатски односи са Француском, Немачком, Великом Британијом, Италијом, Америком. Крајем 2000. године дипломатска зима почела је да јењава. Савезна република Југославија је свет, без нас неће Европа нигде, поручио је председник Војислав Коштуница, по повратку из Стразбура када га је, у студију Првог програма Радио Београда, 16. новембра 2000. године, угостио  новинар Драган Миховић. Да ли има некога са друге стране врата на која упорно куцамо или је журка при крају? 

Савезни секретар за иностране послове Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Милош Минић вративши се из посете Италији и Ватикану 17. новембра 1977. године укратко је изнео закључке после разговора са званичницима из суседства. За млађе слушаоце: Да, тада смо се граничили са Италијом и имали смо море.

Народни збор у Јабланици поводом 35 година битке на Неретви уприличен је 12. новембра 1978. године. Први је говорио троструки народни херој, највећи син наших народа и народности Јосип Броз Тито.

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво