Код два бела голуба

У вечерашњој емисији „Код два бела голуба“ причаћемо о паганској гробници из IV века чији су остаци пронађени у селу Брестовик крај Гроцке, о легенди о првим београдским мученицима, ђакону Ермилу и војнику Стратонику, као и о научној претпоставци да је градитељ ове гробнице римски великодостојник, можда чак и неки од императора.

Ермил и Стратоник су мученички настрадали за владавине цара Ликинија, у време када је император Констатнин, Миланским едиктом, прогласио хришћанство званичном  вером. Ликиније их је због исповедања нове религије живе заковао у ковчег и бацио у таласе Дунава. Река је, према предању, њихова тела избацила низводно од Сингидунума, у данашњем селу Брестовик. Тако народ верује да су остаци грађевине у близини Гроцке заправо гробно место двојице мартира којима се и данас клањају.

Ископавања овог локалитета започета 1895. године под управом Михајла Валтровића, доказала су, да се заиста ради о гробници, али не оној Ермила и Стратоника, већ породичном маузолеју човека високог ранга старог Рима. На то је археологе упућивао унутрашњи изглед грађевине, њена архитектура и декорација, бројни предмети, делови пронађених фигура и статуа римљанина у тоги, изложени данас у малој галерији калемегданске Сахат-куле. Средишњи простор, две бочне конхе и део за сахрањивање са три саркофага, одмах су указивали на сличност са римском гробном архитектуром IV века. Унутрашњост осликана фрескама, са централним мотивима риба и пловки, али и обрисима људксе фигуре, били су јасан знак истраживачима да се ради о грађевини намењеној сахрањивању.

Како су Ермил и Стратоник настрадали у IV веку, а археолози утврдили да остаци маузолеја у Брестовику припадају истом временском периоду, емисија „Код два бела голуба" кретаће се овај пут између историје и легенде, у простору у којем се спајају и прожимају научни увиди и маштарски узлети.

Аутор емисије: Александра Јагодић

Извор слике са насловне стране: www.grocka.rs

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво