Време спорта и разоноде

Случај Ане Антонијевић поштено је уздрмао комплетан спортски свет. Подсећамо, српска одбојкашица била је принуђена да пропусти једно велико такмичење, јер је била позитивна на кленбутерол, због конзумирања контаминираног меса. Накнадно је утврђено да она није била крива због тога, али јој учешће на Европском првенству и освајање златне медаље нико не може вратити. О овој причи, али и другим сличним потенцијалним `жариштима` када су у питању врхунски спортисти, данас разговарамо са докторком Маријом Анђелковић из Антидопинг агенције Србије.

Серији најсјајних одличја у својој колекцији Дамир Микец недавно је додао и златну медаљу са Светског купа у Њу Делхију, као и са митинга `Салона опен` ваздушним оружјем, одржаног у Солину крај Сплита. Идеална прилика да нашег убојитог `пиштољџију` ове суботе поздравимо у емисији, тим пре што су слободни тренуци за спортисте који се баве стрељаштвом права реткост.

У госте нам долази и триатлонац из Панчева Владимир Савић, који је у каријери имао трке на свим светским континентима. Недавно се вратио са Светског првенства у aјронмену, које је одржано на магичним Хавајима. И у овом спорту, сезона је дуга и напорна, а учешће на највећем планетарном такмичењу доживео је као признање за све што је учинио током ове године.

Неколико протеклих викенда глумица глумица Ана Софреновић провела је радно, као члан жирија на највећим домаћим фестивалима позоришта, последњи је одржан у Аранђеловцу. И, још много важније, после пуних осам година Ана се вратила на `даске које живот значе`, и то у представи `Зојкин стан`. Булгаков и његов комад пун музике, на светској сцени премијерно изведен давне 1926. године у московском театру Вахтангов, били су довољна инспирација за глумицу, која је на сцени у пуном сјају.

Познати џез музичар, пијаниста, аранжер и композитор Милан Петровић премијеру свог новог албума, и то са амбијенталном музиком, имаће управо у овој емисији. На овом издању сарађаивао је са чак девет дама, од којих је свака дала свој допринос. Милан, иначе, паралелно гради и инострану каријеру, чућемо први на свету како звуче његове нове ауторске нумере.

У гостима нам је и Тамара Кларић - она и Богдан Стевановић пешачили су од Београда до Ниша, како би скренули пажњу јавности на акцију прикупљања новца за изградњу нове зграде дечјег хематоонколошког одељења Клинике за дечје интерне болести у Нишу. Укључујући СМС поруке и донације, у ову сврху уплаћено је више од милион и по динара, Тамара и Богдан добили су медаљице и торте, а срца су им препуна. Сада је на Србији да настави ову акцију, на свим добрим и хуманим људима наше земље, у позитиван исход не сумњамо...  

Биће речи и о филму `Скок`, рад на овом остварењу сценаристе Александра Милетића и редитеља Ивице Видановића ближи се крају. Главни јунаци су Наташа Ковачевић и њена животна, инспиративна прича. После тешког удеса, Наташа је успела да освоји пехар са Звездом, оснује хуманитарну фондацију, напише књигу, буде неко  времене председница црвено белих кошаркашица и да заврши - два факултета. Даље образовање наставља у Енглеској- уписала је мастер студије на универзитету Норт Амбрија у Њукастлу, смер лидерство и менаџмент.

Изведена је 150. премијера у позоришту лутака `Пинокио`- о представи `Барони ди Макарони`, говори редитељка Оља Ђорђевић. Редитељ Стеван Бодрожа говори нам о новој представи `Трезнилиште`, први пут изведеној на сцени УК `Вук`. Глумац Немања Оливерић износи своје виђење `Црне кутије`, у којој учествује на сцени БДП-а. У Крушевачком позоришту премијерно изведена Стеријина `Женидба и удадба`, о чему нам прича редитељ и глумац Бојан Вељовић. Најављујемо и четврти фестивал за децу и младе из области екологије `Mater Terra`, затим `Метрополис блуз фест`, четврти београдски фестивал кантаутора `Кантфест 2017`, Новосадски џез фестивал. Зоран Предин са `Лачним Францом` објавио је први сингл с албума `Акустична пуса`. Ивона Плескоња прича о лепој изложби под називом `Ван линија` у галерији `Њу момент`, Марија Ристић о својој изложби- ауторском пројекту у галерији УЛУПУДС-а, биће речи и о `Земунском салону 2017`. Наредног викенда у Димитровграду се одржава изложба димљеног свињског меса, а у Лесковцу изложба сувенира и штампаног туристичког материјала. Од 11. до 13. новембра у Dorćol Platzu одржава се први Фестивал чоколаде.

Наш најмлађи писац из области психологије Јована Јовановић говори о свом првенцу, књизи `Никад не реци никад`. Десети фестивал представа за децу професионалних позоришта одржава се у Крушевцу. У Музичкој школи у Бору у току је фестивал `Влашке изворне песме`. У Алексинцу, родном месту Томе Здравковића, концерт у знак сећања на великог кантаутора народне музике. `Грин фест` одржава се у Дому омладине Београда. У музеју- дворцу у Удинама у Италији, изложено је 13 фигурина из Народног музеја у Смедеревској Паланци. `Земунски салон 2017.` траје у уметничкој галерији `Стара капетанија`. Предраг Момировић, директор успешно одржаног Европског атлетског првенства у дворани поднео је извештај Извршном одбору атлетске федерације Старог континента - том приликом, у Љубљани, подржана је кандидатура Србије као домаћина светског првенства у дворани 2020. године. Нашим слушаоцима и данас додељујемо улазнице за интересантне културне представе, уз помоћ мале и велике сцене Академије 28, као и Дома омладине Београда. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

Насловна страна: Марија Анђелковић, фотографија преузета са: www.adas.org.rs 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво