Моја књига

У вечерашњој емисији Јасминка Петровић, писац за децу и младе, говори о томе зашто воли и зашто јој је важна књига „Пипи дуга чарапа“ шведске књижевнице Астрид Линдгрен (1907-2002). Прича о овој необичној јунакињи, несташној и својеглавој Пипи, настала је из прича које је Астрид Линдгрен причала својој болесној ћерки 1941. године. Роман „Пипи дуга чарапа“ објављен је 1944. године. Преведен је на бројне језике и постао популаран широм света. Књига је доживела бројне филмске адаптације; по причи су направљене телевизијске серије, цртани филмови и сликовнице.

Лик риђе девојчице пегавог лица, са чудно сплетеним кикама, која се опире правилима света одраслих, девојчице која поседује изузетну снагу и добро срце, и која своје другаре, Томија и Анику, води у бројне авантуре, освојио је машту и срца читалаца, а пре свега оних најмлађих.

Наша саговорница говори томе како је књигу „Пипи дуга чарапа" открила, како ју је доживела у детињству, колико често јој се враћа, а прича и о томе како ова књига може да послужи као добар повод за разговор са децом.

Јасминка Петровић је написала више од тридесет књига за децу и младе. Књиге су јој преведене на двадесет пет језика, а неке од њих су драматизоване у позориштима за децу у Србији и у иностранству. Уређивала је тинејџерске емисије на радију, писала за многе часопи­се. Учесник је у различитим програмима и пројектима који подстичу дечју машту и стваралаштво. За своје књижевно стваралаштво Јасминка Петровић добила је бројна признање и награде. На овогодишњем Сајму књига у Београду њена књига „Све је у реду" добила је награду за дечију књигу године.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво