Код два бела голуба - циклус емисија посвећен Иви Андрићу

Радио Београд 1 у оквиру своје емисије Код два бела голуба обележава јубилеј 125 година од рођења Иве Андрића. Сваки понедељак, од 9. октобра па до 25. децембра, биће посвећен великом писцу и његовом стваралаштву.

Поред тога што је био изузетан књижевни стваралац, Иво Андрић је остварио и зашажену дипломатску каријеру. Он је провео у дипоматској служби Краљевине Југославије 21. годину, и то у периоду 1920-1941.

Иво Андрић је стекао уистину богато искуство у дипломатији. Службовао је у осам држава и десет градова. Од Ватикана, Букурешта, Трста и Граца, преко Београда, Марсеја, Париза, Мадрида, Брисела, Женеве, поново Београда па све до Берлина; од најнижег звања у служби преко места помоћника министра иностраних послова па све до положаја опуномоћеног министра и изванредног изасланика.

Андрић је био писац у дипломатији. Али, по професионалном ангажману, он је био дипломата који пише. То су два живота која се преплићу. Живот писца, у којем су створена књижевна дела врхунске вредности, предмет је сталног интересовања јавности, док је онај други, дипломате, потиснут у „сенку" историје и слабо видљив.

Служећи се текстом директора Музеја Југославије Миладина Милошевића, у вечерашњој емисији испричаћемо причу о дипломатској каријери великог српског писца и нобеловца Иве Андрића.

Аутор емисије: Винко Стојић.

Извор фотографија: Википедија.

 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи