Гости из прошлости

Музика је одувек имала своје историјске, духовне, економске и културне карактеристике које су стварале својеврсни одраз једног временског раздобља. Проналажење новог начина изражавања кроз неслућени интезитет у испољавању емоција, мисли и осећања, типичне су одлике за крај 18. и почетак 19. века. Доба романтизма и великог стваралачког богатства, увело је промене у ликовној и музичкој уметности, књижевности и филозофији. У свим правцима уметности јавила се потреба за ослобађањем од устаљених стваралачких норми и закона, где је непоштовање правила једноставне класичне форме био израз стваралачке недисциплине. И најмања одступања од форме, изазивала су осуду.

„Сакријте своја лица, убоги песници прошлости. Колико год је ваш говор чист, хармоничан и уверљив, он се не може ни приближити нити се може упоредити с изражајним могућностима говора у тоновима. Не знате за заједничко деловање различитих боја звукова, за инструментални колорит, модулације. Нису вам позната она изненађења за ухо, они необични акценти, који одјекују у неистраженим дубинама наших душа" - тако је говорио један од највећих рушилаца старог, али и утемељивач својеврсног личног одраза у садржају и облику музичког дела, француски романтичарски композитор Хектор Берлиоз, наш Гост из прошлости.

Аутор текста - Дејана Јочовић

Извор слике са насловне стране: BBC

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара