Доживети стоту

Данашње издање емисије посветићемо самоћи и усамљености у старости. Председница Геронтолошког друштва Србије др Драгана Динић ће представити резултате истраживања Пројекта о социјалном положају старијих житеља у неколико београдских општина и указати на значај припреме за одлазак у пензију. Упознаћемо и најстарију учесницу Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба - Милицу Ивановић из Младеновца. Иако се ближи деведестој години и даље је физички активна и сваког дана трчи.

Минуте за здравље посветићемо теми о којој се све више говори - да ли је употреба осиромашеног уранијума у ратним дејствима повећала степен радијације и како се то одражава на здравље људи и животну средину?

Део одговора пренећемо из књиге проф. др Светлане Жунић "Рани и одложени здравствени ефекти осиромашеног уранијума".

Рубрику за културу издвојићемо за есејистичку књигу Ридигера Зафранског "Време", а у историјској радио-читанци ћемо се вратити у доба када је стасавао, филантроп и први Србин доктор права - Сава Поповић Текелија.

Подсетићемо како је као први председник Матице српске унапредио културни и просветни развој српског народа у Угарској крајем 18. и током 19. века.

Уредник и водитељ је Марина Стојадиновић.

Музички уредник је Драган Димић.

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво