Читај ми!

Лето уз Моју књигу - изузетна дела светске и српске књижевности

Током лета поново ћемо чути емисије у којима се говори о јединственим, по неким својим особинама посебним књигама домаћих и страних аутора. Реч је о делима која су проширила дотадашње границе књижевности, и утицала да се сама форма дела и језик којим се оно ствара доживе другачије. Истраживачким духом и експерименталним замахом ова дела отворила су нове путеве развоја књижевног израза, и довела до новог и другачијег схватања књижевности. У августу слушамо емисије у којима саговорници говоре о изузетним делима српске књижевности.

"Песме" Лазе Костића

Вечерас говоримо о књизи песама Лазе Костића. Ову књигу нам представља Тања Поповић, редовни професор на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду. Као гостујући порофесор Тања Поповић је држала предавања и на неколико европских универзитета (Москва, Удине, Берн, Гетинген). Њена научна интересовања обухватају практично све филолошке дисциплине. Аутор је преко сто студија и четрнаест монографија. Пише и објављује текстове на српском, руском и енглеском језику.

Лаза Костић (1841-1910) несумњиво је један од најзначајнијих српских песника. Његово дело налази се у темељу савремног песничког израза. Костићева поезија, његове драме, естетички и филозофски огледи, новински чланци и позоришне критике писани су језиком који је истовремено разигран и дубоко промишљен. Аница Савић Ребац је за Лазу Костића рекла да је он ''песник умног огња и сељенских студи, страсне мисаоности и недогледних хоризоната''. То се види и у његовој најпознатијој песми Santa Maria della Salute у којој љубав није схваћена само као осећање него и као основни принцип живота и космичког поретка, сила која покреће светове.

Тања Поповић у емисији открива зашто воли поезију Лазе Костића, и зашто је за његове стихове крајње лично везана. Медлодичност, богатство израза и версификацијска вештина, поверење у ирационалне силе људске природе, покушај да се поезија створи у простору између јаве и сна, склоност ка игри и ослушкивању језичких сазвучја, хумор и самоиронија, космичке визије и дубинска мисаоност - неке су од карактеристика песничког дела Лазе Костића. Управо те карактеристике су учиниле да наша саговорница књигу Костићевих песама доживи као своју књигу.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво