Којекуда

Словаци су једна од националних мањина у Аутономној Покрајини Војводини у Републици Србији. Говоре словачким језиком, али за разлику од Словака у матичној земљи, нису већином римокатолици, него протестанти (евангелисти).

Словаци су се у Војводину досељавали у неколико таласа у 18. веку после ослобођења Хабзбуршке монарије од турске власти, а насељавање Бачке и Срема везује се за почетак 19. века. Колонисти су углавном били сиромашни сељаци и занатлије, али са њима, у мањем броју, долазе и образовани учитељи и свештеници.

Посетили смо словачку заједницу у Шиду, упознали се са њиховим животом и понеким обичајима, а љубазно су нас угостили у Словачком дому, лепом здању у којем се окупљају, наравно, светлоплаве боје.

Општина Шид је специфична када је реч о словачкој заједници, јер се они на тај простор нису населили директно из Словачке, већ и Бачке и Баната. Словаци из Словачке прво су долазили у како они зову поменуте делове данашње Војводине, Доњу Земљу, па су се после преселили у Срем. Свако је са собом донео специфичност своје матице помешану са оним што је био део традиције нове средине, и све то су онда пренели и у Шид, па је тако, логично, настало прилично шаренило и када је реч о језику, али и о ношњама, традиционалним јелима...

У Словачком дому у Шиду годинама се окупљају чланови КУДа Једнота, који је заправо главни ослонац Словака ове Војвођанске општине. Постоји и Удружење жена које води наша саговорница, Блаженка Ђиерчан. Осим ње, причу о животу словачке заједнице причао нам је и Станислав Ступавски, аутор монографије Словаци у Шиду.

Забележиле: Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи