Моја књига

Вечерас говоримо о делу "Врата раја" пољског писца Јежија Анджејевског. Ову књигу нам представља Милан Мађарев, театролог, педагог, водитељ психодраме, позоришни и радио редитељ. Милан Мађарев предаје сценску уметност и креативну драму на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Кикинди.

Радња романа "Врата раја" Јежија Анджејевског смештена је у јужну Француску, почетком 13. века. Негде пред смрт папе Иноћентија III (1213) из јужне Француске и суседних немачких области кренуо је дечји крсташки поход, са намером да се ослободи Христов гроб. Дечаци и девојчице од 8 до 16 година напустили су своје родитеље и пошли на пут, на позив једног пастира коме је, тобоже, свети дух обзнанио да само невини и малолетни могу да ослободе свети гроб. Стари свештеник види да ови мали крсташи иду право у смрт и зато наређује општу исповест, свима даје опрост од греха, и покушава да заустави поход...

Роман "Врата раја" објављен је 1960. године. Дело на вешт начин комбинује историјске чињенице и фикцију. Роман је занимљив и у формалном смислу, јер се састоји од само две реченице, од којих се прва протеже на стотинак страна, а друга се састоји од само четири речи: ''Ишли су целу ноћ.'' Писан суптилним језиком, уз несумњиву моћ евокације најтананијих прелива људске осећајности, овај роман прати токове свести јунака похода. Мисли и унутрашњи монолози ликова мешају се и преливају једни у друге, при чему се свако од учесника овог похода води интензивну борбу са самим собом. У тој унутрашњој борби искрсавају потиснуте чежње и страхови, као и недавно пробуђене страсти. Мисли које јунацима пролазе кроз главу док се спремају за исповест, или током саме исповести, ухваћене су у свом фрагментарном облику, и оне готово да прате ритам корачања учесника овог необичног похода.

Милан Мађарев говори о томе како је открио роман "Врата раја", како га је као читалац доживео и колико често му се враћао, а биће речи и о изазовима који су нашег саговорника пратили приликом сценске адаптације и режије овог дела Јежија Анджејевског.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара