Моја књига

Вечерас говоримо о делу „Живит у стрпјенству или Момо, зашто се кривиш“ Момчила Попадића. Ову књигу нам представља Горан Ђерић, дипломирани инжењер пољопривреде. Горан Ђерић се као технолог професионално бавио вином, а књижевност, посебно поезија, јесте његова велика животна љубав. Горан је и сам написао једну књигу песама.

Момчило Попадић (1947-1990) је хрватски књижевник и новинар. Аутор је више књига песама, есеја и прича, а познат је и као творац бројних текстова евергрин песама. Између осталог, аутор је текста песме "Опрости ми, папе" коју изводи Оливер Драгојевић, и текста песме ''Да ми је бити морски пас'' групе Метак. Момчило Попадић је писао као што је и живео, и у његовим текстовима се осећа та прожетост поезије и живота.

Књига „Живит у стрпјенству или Момо, зашто се кривиш" јесте збирка прича у којима је аутор оживео призоре детињства проведеног у месту Блато на острву Корчула. Одрастање уз деду и баку, фасцинација првим животним утисцима и зачуђеност над призорима из непосредне околине, прве туге и болови - нека су од тематских поља ове књиге.

Приче Момчила Попадића карактерише дијалекатска боја говора, једноставан, жив и сочан језик, као и суптилност изражавања првих немира и трептаја дечије душе.

Горан Ђерић ће у емисији говорити о томе како је открио стваралаштво Момчила Попадића, како је дошао до ове књиге, шта му она као читаоцу значи и колико често и на који начин се овим причама враћа.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

број коментара 0 пошаљи коментар
Моја књига Моја књига

Аутор:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]