Спортски споменар

Репризирамо емисију у којој нам је гост шахиста Божидар Ђурашевић. Иако је бављење шахом на врхунском нивоу завршио већ у двадесетдеветој години и посветио се успешној каријери правника, оставио је дубок траг у древној игри.

Био је члан репрезентације Југославије у време њених највећих успеха, када је била друга шаховска сила света, одмах иза неприкосновеног Совјетског савеза. Током десетогодишње репрезентативне каријере освојио је две сребрне медаље на Олимпијадама у Москви 1956. и две године касније у Минхену. Био је члан селекције која је на Европским екипним првенствима 1957. и 1961. заузела друго место. Неколико пута је био члан државног тима у чувеним мечевима Југославија-СССР. Веома успешно је играо против најбољих светских шахиста свог доба, а совјетске колеге су га звале југословенски Петросјан.

Аутор Мирослав Нешић.

Радио Београд 1 од 16 до 17 часова.

 

Насловна страна: Божидар Ђурашевић на турниру у Београду 1957.

број коментара 0 пошаљи коментар
Спортски споменар Спортски споменар

Аутор:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]